latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:29 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Љетуј у Српској - и Зворник има шта да покаже (ВИДЕО)

Смјештен на лијевој обали Дрине, на источним обронцима Мајевице, Зворник је срце Подриња, својеврсна капија која више од шест вијекова повезује западни и јужни дио Републике Српске. Природа је према овом граду била дарежљива, историја понекада окрутна, а он је одолијевао бројним изазовима и данас је град отворен за све, мјесто које туристима и те како има шта да понуди.
Зворничко језеро - Фото: РТРС
Зворничко језероФото: РТРС

Најзначајнији симбол града је средњевјековна тврђава Ђурђевград. Овај национални споменик подигнут је крајем тринаестог вијека, а име носи по деспоту Ђурађу Бранковићу који га је освојио у 15. вијеку.

- Са својим старим зидинама и у свој својој несавршености, а опет тако савршена за посјетити, наша тврђава пружа диван поглед и мислим да вриједи доћи овдје - каже Славица Андрић, директорка Туристичке организације Зворник.

Свакако, најупечатљивији бисер града јесте брза, хладна, зелена и крива ријека Дрина. Свакодневна је инспирација, одмор за очи и душу. Исто би се могло рећи и за Зворничко језеро.

- Зворничко језеро пружа изванредне могућности за развој риболовног туризма и спортова на води. У приобаљу се налазе плаже, викенд куће, угоститељски објекти... Сваки туриста који дође у наш град може да ужива у вожњи канаком, кануом, чамцем - наводи Александра Ђерић из зворничке ТО.

Трагови историје и далеке прошлости видљиви су на сваком кораку у Зворнику. Градска капија ће вас дочекати, фасцинирати Музејска збирка са више од 2.000 експоната, а Мост Краља Александра Првог Карађорђевића чију је изградњу далеке 1929. финансирао лично краљ очарати.

Љубитељи праисторије, Римског периода и средњег вијека "срешће" у овом граду и бројне стећке, али и вјерске објекте који плене својом импозантношћу. Један од њих је и манастир Папраћа, чији је ктитор краљ Драгутин. Светињу, између осталог, краси и икона Пресвете Богородице која је дар блаженопочишвег руског патријарха Алексеја.

- Овдје имамо и честице моштију Светог Николаја Жичког, Светог Саве освећеног јерусалимског, Светог великомученика Ханурија и Преподобне Мати Параскеве, Свете Петке - наводи архимандрит Николај Јовић.

Љубитељи здравља могу посјетити и Витинички кисељак и окрепити се са девет извора љековите минералне воде. Један од омиљених детаља на зворничким улицама су и уличне слике које причају причу о граду.

- Те слике говоре и свједоче о Зворнику којег нема, што је врло занимљиво за пролазнике и једна врло карактеристична представа умјетности о историји града уопште - каже сликар Јово Лалић.

Свему наведеном треба додати и богату гастрономску понуду, одличну услугу у бројним ресторанима и хотелима, али прије свега, чињеницу да све госте Зворника дочекују срдачни и отворени људи, који ће се потрудити да буду добри домаћини.