latinica  ћирилица
27/06/2020 |  19:37 ⇒ 28/06/2020 | 07:51 | Аутор: РТРС

Највећи број заражених од почетка пандемије; Апел из УКЦ (ВИДЕО)

У посљедња 24 часа забиљежен је највећи број заражених вирусом корона од почетка пандемије у Српској.
Медицински радници - Фото: Facebook
Медицински раднициФото: Facebook

Од 435 тестираних, вирус је потврђен код 71 особе. Преминуо је старији мушкарац из Костајнице. У порасту је и број заражених у Федерацији БиХ.

Број заражених вирусом корона повећава се посљедњих дана, а данас је забиљежен и својеврсни рекорд - 71 особа позитивна на вирус.

Из Универзитетског клиничког центра Српске упутили су апел становништву да се строго придржава прописаних мјера како не би дошло до преоптерећења здравственог система пацијентима обољелим од ковида 19. Ситуација с бројем заражених је, упозоравају, веома забрињавајућа - велики је раст пацијената позитивних на вирус, али и са тежом клиничком сликом, који су прикључени на респираторе.

- Тренутно је на респираторе прикључено девет пацијената, а посебно забрињава чињеница да је ријеч о све више млађих особа који се морају прикључити на респираторе. Примјетан је повећан број хоспитализованих пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом. Позивамо грађане Српске да носе заштитне маске, посебно у затвореним просторијама, али и отвореним просторима, да обављају редовну дезинфекцију, те да смање социјалне контакте, како не би дошло до поновног оптерећења здравственог система и прилива великог броја инфицираних - навели су из УКЦ.

В.д. директора Института за јавно здравство, Бранислав Зељковић није задовољан тренутном епидемиолошком ситуацијом у Српској, али је истакао да је она под контролом, јер се надзиру позитивне особе и њихови контакти.

- У случају драстичног погоршања наравно да ће и Републички штаб за ванредне ситуације предузети одређене кораке, да ли пооштрити одређене мјере или увести неке друге - рекао је Зељковић.

Поједине херцеговачке општине постају ново жариште вируса корона. Забиљежено је једанаест нових случајева, у Требињу, Берковићима, Билећи и Љубињу.

Само у Љубињу, гдје до прије седам дана није било позитивних, регистровано је чак шеснаест случајева заразе. У овој општини тврде да су сви новозаражени контакти претходно заражених лица.

И у Федерацији БиХ повећан је број заражених - у протекла 24 часа тестирано је 1.080 узорака, од којих је 101 позитиван на вирус корона. До сада је у Републици Српској потврђен 2.161 случај вируса, а преминуле су укупно 122 особе. Опоравило се укупно 1.307 особа.