latinica  ћирилица
27/06/2020 |  21:58 ⇒ 22:02 | Аутор: vecernjenovosti

Потресан говор кћерке доктора Лазића: Срби, гдје год да сте, не дајте своје светиње

Срби, гдје год да сте, не дајте своје светиње, поручила је Нина Вујошевић, кћерка покојног др Миодрага Лазића, у потресном говору приликом постхумног уручења ордена Светог Романа хирургу који је преминуо борећи се против епидемије вируса корона.
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić) -
Миодраг Лазић (фото: Twitter / Miodrag Lazić)

Нина Вујошевић примила је орден који је њеном оцу, чувеном ратном хирургу др Миодрагу Лазићу, додијелила Епархија нишка.

Орден јој је уручен на Видовданској академији у порти Саборног храма у Нишу пред више од 200 бораца из Републике Српске, Илиџе, Источног Сарајева.

Како преносе Новости, Нина се трудила све време да остане јака, али велика бол на њеном лицу није могла да буде невидљива и била је на ивици суза, одржавши и потресан говор.

- Хвала вам на великом признању у коме је још једном одликован мој отац Миодраг Лазић, ваш доктор Лазар. У великој смо жалости, али смо изузетно поносни јер је одликован највећим одликовањем Епархије нишке, орденом Светог Романа. Мајке причајте дјеци приче о нашим херојима, Срби, гдје год да сте, не дајте своје светиње. Чувајте своје хероје од заборава, њима у част пјевајте "Марш на Дрину", порука је јасна, сви смо исти народ - рекла је она.

Нина Вујошевић (Фото: Новости/Ј.Ћ)

Како је додала кћерка чувеног хирурга, доктора Лазу "памтите по добру, сви они које је добром задужио и сви остали који су слушали приче који су прерасле у легенду о њему, ратном и мирнодопском љекару, напаћеном српском народу".

- То је легенда која је потребна Србима, легенда која ће надживјети сва његова дјела. Страдао је на посљедњем бојном пољу, у акцији спасавања у које је добровољно кренуо. Кренуо је не осврћући се, без премишљања и без страха, јер он није био важан, био је важан његов народ, његова отаџбина. Кренуо је са изреком цара Лазара који је рекао: "Боље да нас унуци живе памте, него да нас синови живе забораве". И све то са скромном посљедњом жељом: "Испратите ме са пјесмом "Марш на Дрину". Вјечна слава херојима - рекла је кћерка др Лазића.