latinica  ћирилица
28/06/2020 |  08:08 ⇒ 10:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Анкете: Избори у Хрватској ће бити све само не досадни

Подаци ХРТ-ове анкете ХРејтинг показују велики пад популарности двије највеће политичке опције и потпуну маргинализацију странке загребачког градоначелника у граду који води.

То произлази из поређења резултата ХРејтинга с резултатима прошлих избора.

Према подацима за прву изборну јединицу, Загреб, али и за претварање свих гласова у мандате, листа СДП-ове коалиције с Давором Бернардићем на челу добија 29,2 одсто, што је 10 одсто мање него прије четири године, када је била предвођена Зораном Милановићем.

За листу на којој је 2016. године, као и данас, на челу био Андреј Пленковић, пад је још већи – 12 одсто. Коалиција ХДЗ-ХСЛС у анкети има 19,7 одсто, наводи портал Индекс.

Трећи избор је Шкорина коалиција (10,4 одсто), коју у Загребу предводи Златко Хасанбеговић. Врло близу му је Томислав Томашевић, вођа савеза око платформе Можемо! (9,1 одсто) у првој изборној јединици.

С Маријом Селак Распудић, Мост са 6,3 одсто прелази изборни праг, од којег је Далија Орешковић, која у Загребу предводи савез око Странке с именом и презименом, са три одсто далеко, али је Д'Хондтова метода прерачунавања ипак оставља у игри за мандат, за разлику од странке загребачког градоначелника Милана Бандића, која једва да прелази цензус, јер има 2,2 одсто.

Неодлучних бирача у Загребу је 11,3 одсто, тако да би њиховим укључивањем у изборни процес подјела мандата могла изгледати другачије него сада.