latinica  ћирилица
28/06/2020 |  12:09 | Аутор: sputniknews.com

Путин о ситуацији 90-тих: Слали су нам храну да не умремо од глади

Оно што је власт урадила протеклих година у сфери економије даје нам наду да ћемо изаћи из настале ситуације са минималним губицима, рекао је предсједник Русије Владимир Путин у интервјуу телевизији “Русија 1“.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

Руски лидер је подсјетио на ситуацију у Русији током деведесетих година. Према његовим ријечима, држави су тада слали хуманитарну помоћ, “не због техногених катастрофа или неких природних појава, већ као најсиромашнијој држави свијета, да не умре од глади“. Он је примијетио да држава није могла да исплаћује зараде без кредита, мјесецима нису примане плате.

Он је навео да је у периоду 1999-2019. године БДП земље удвостручен.

- То што смо урадили протеклих година даје нам наду да ћемо из ове ситуације изаћи достојно и са минималним губицима - рекао је он. По његовим ријечима, економске резерве Русије порасле су 50 пута посљедњих година.

- Да, треба још пуно да урадимо на диверсификацији економије, али то се дешава - рекао је Путин.

Ипак, најважнији задатак у условима пандемије вируса короне је очување живота грађана.

- Живот, здравље грађана је главно у свакој држави. И код нас, са нашим опширним територијама, са нашим демографским проблемима је то основно питање. Апсолутни приоритет. Треба да сачувамо живот и здравље људи, а затим ћемо ријешити друге проблеме. У ту сврху ће се уложити сви напори - закључио је Путин.