latinica  ћирилица
28/06/2020 |  14:26 | Аутор: Вечерње новости

Станићу трећи мандат на челу Матице српске

На 129. редовној изборној Скупштини у Новом Саду изабрано је ново руководство угледне културне установе.
Матица српска (фото: novisad.travel) -
Матица српска (фото: novisad.travel)

Професор др Драган Станић, познат у свијету пјесништва под псеудонимом Иван Негришорац, биће на челу Матице српске у Новом Саду и у наредне четири године.

Трећи мандат заредом на челу најстарије књижевне, културне и научне институције српског народа, која ће за шест година обиљежити два вијека трајања, Станићу је тајним гласањем повјерило 252 од 278 "матичара" (шест листића било је неважеће) који су учествовали у раду 129. Скупштине српске најдичније институције културе.

Истакнуто је да је у протекле четири године Матица доживјела снажан развој, захваљујући финансијској посвећености Владе Србије и ресорног министарства. Уложено је око 150 милиона динара у капиталне националне пројекте - Српска енциклопедија, Српски биографски рјечник, Рјечник српског језика, Правопис, те у опстанак љетописа, најстаријег часописа те врсте у Европи, а било је средстава и за неопходне радове на Матичиној згради.

Изабрано је и 17 почасних чланова. На тој листи пробраних великана који, како је рекао Станић, представљају бољи дио човјечанства су: Петер Хандке, Ноам Чомски, Роналд Харвуд, Патрик Бесон, Еуђен Симион, Мирослав Бјелик, Гидеон Грајф, Јелена Гускова, Наталија Нарочницка, Микис Теодоракис, Никита Михалков, Емир Кустурица, Арно Гујон, Жан-Кристоф Буисон, Дијана Џонстон, Жан-Пол Блед и тениски ас Новак Ђоковић.

У штабу српског шампиона који је ових дана у изолацији због вируса корона, за Вечерње новости је речено да Новаку почасно чланство у најугледнијој и најстаријој установи културе чини част и да му веома много значи.

- Нарочито је важно да смо основали Матичин косовски и крајишки одбор. Одбор за помоћ нашим људима на Космету изузетно је добро радио, а наши људи тамо су увијек на наше питање - како да вам помогнемо, одговарали да им је највећа помоћ ако им што чешће долазимо да се не осјећају остављенима - рекао је Станић, уз подсјећање и да Одбор Матице српске у Црној Гори ове године биљежи деценију постојања.

Новоизабрани потпредседници Матице су проф. др Јован Делић, проф. др Милан Матавуљ и др Срђан Шљукић, а генерални секретар др Милан Мицић. У Управни и Надзорни одбор изабрани су многи угледници, међу којима су: др Мато Пижурица, проф. др Дарко Танасковић, др Милош Ковић, проф. Предраг Пипер, др Тијана Палковљевић Бугарски, др Бранка Кулић, Селимир Радуловић...

Скупштини је присуствовало и свештенство Епархије бачке, предвођено владиком Иринејем.