latinica  ћирилица
28/06/2020 |  14:43 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Више од 1.000 људи обиљежило Видовдан на Газиместану (ФОТО)

Више од хиљаду Срба из свих крајева Србије окупило се поводом Видовдана на Газиместану, мјесту на коме се на данашњи дан 1389. године одиграла Косовска битка.
Газиместан: Владика Теодосије - Фото: СРНА
Газиместан: Владика ТеодосијеФото: СРНА

Парастос косовским јунацима на Газиместану служио је владика рашко-призренски Теодосије, који је указао на неопходност да Срби истрају и издрже на простору Косова и Метохије, преноси портал "Косово онлајн".

Полиција је на више мјеста обезбјеђивала магистрални пут од Грачанице до Газиместана, а на плато код споменика није било могуће ући без заштитне маске.

Владика Теодосије је рекао је да Срби имају одговорност да слиједе завјет Светог Кнеза Лазара који је на овом мјесту положио живот за вјеру, отаченство, свето Косово и Метохију.

Он је рекао да је Газиместан дошао пошто је данас добио негативан тест на вирус корона.

Владика је истакао да Срби остајући на овим просторима, чувајући свету земљу натопљену крвљу, чувајући и молећи се у српским светињама чувају завјет Богу.

- На страшном и светом месту стојимо поводом 631 године до Косовског боја. Свети Кнез Лазар је наш Мојсије, вођа, потврдио је завет нашег народа са Христом Богом дат у светом Јеванђељу, а онда и Симеона Немање и светог Саве, Светог Краља Дечанског који су се определили за Христа, за истину и правду, не жалећи овоземаљско зарад Христа - навео је владика Теодосије.

Фото: СРНА

Владика Теодосије и умировљени владика захумско-херцеговачки Атанасије, данас су на Газиместану, поводом 631 године од Косовског боја, служили парастос јунацима палим од Косовског боја до данас.

Он је захвалио владици Атанасију који је у његовом одсуству служио јутрошњу Свету архијерејску литургију у порти Манастира Грачаница.

Владика Атанасије је у обраћању рекао да је Газиместан велико крсно мјесто на којем су Срби страдали, гдје из крви ничу божури.

- То нам даје наду да је васкрсење увек јаче од смрти - навео је владика, те нагласио да није добро то што има оних који се боре против гробова.

Честитајући празник свим Србима, владика је апеловао да сви Срби иду стопама светог Кнеза Лазара и његових Косовских јунака јер се само тако може одбранити српски народ и оно што је српско.

Фото: СРНА

Окупљање Срба на Газиместану које је обезбеђивао велики број припадника косовске полицијске службе протекло је без инцидената.

Окопило се око 1.500 људи који су стигли из свих српских средина са Косова и Метохије, централне Србије и Црне Горе.