latinica  ћирилица
28/06/2020 |  20:26 ⇒ 29/06/2020 | 07:58 | Аутор: РТРС

Црна Гора не да светиње - молебани, али и литије у појединим градовима (ФОТО/ВИДЕО)

Молебани за очување светиња у Црној Гори служени су у више градова, од сјевера до приморја, а у неким градовима одржане су и литије.
Молебан (фото:mitropolija.com) -
Молебан (фото:mitropolija.com)

Литији у Бару претходио је молебан у Храму Светог Јована Владимира, као и у Цркви Светог Димитрија у Колашину. Оба вјерска скупа била су масовно посјећена.

И поред забране одржавања литија, и вјерни народ Берана, Никшића  и Пљевља самоиницијативно се упутио у крсни ход.

За разлику од њих, вјерници и свештеници у Колашину су се након молебана разишли.

Вјерни народ Пљевља и вечерас је био уз Цркву, а молебан је служен у Цркви Свете Петке.

Молебан је служен и у Цркви Свете Текле у Даниловграду.

Свештеници храма Христовог Васкрсења у Подгорици поручили су вечерас да одустају од литија јер поштују наредбе и мјере Националног тима и Епископског савјета и позвали вјернике да се разиђу послије молебана.

Свештенство је послије молебана позвало окупљене вјернике да не праве никакве самоиницијативне шетње "чувајући прије свег своје хришћанско и људско достојанство".

Национално координационо тијело за заразне болести Црне Горе донијело је нове мјере којима се забрањују вјерски и политички скупови на отвореним јавним мјестима.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да је прихваћена одлука Националног координационог тијела за заразне болести да се не организују литије, али и да ће бити настављене службе и молебани за ослобађање од, како је рекао, безакоња које је завладало у Црној Гори.

Подгорица

Студенти окупљени око "Студентске иницијативе за одбрану светиња" вечерас су у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици присуствовали молебану за спас светиња у Црној Гори.

Студенти су испред храма раширили транспарент на којем пише - "Студенти не дају светиње".

У порти храма окупио се и велики број вјерника.

Молебан у Пљевљима

Бар

Молебан у Ђурђевим ступовима

Бакљада током литије у Беранама

Извор: РТРС/Спутњик