latinica  ћирилица
29/06/2020 |  11:16 ⇒ 15:08 | Аутор: СРНА

За бесплатне уџбенике три милиона КМ

За бесплатне уџбенике за све ученике првог и другог разреда основних школа, те ученике од трећег до деветог разреда који су треће и сваке наредно дијете у вишечланим породицама Влада Срске ће за ову годину издвојити три милиона КМ.
Уџбеници - Фото: РТРС
УџбенициФото: РТРС

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић навела је да би, према тренутним подацима за школску 2020/21. годину, требало обезбиједити уџбенике за око 9.400 ученика првог и 9.450 ученика другог разреда, те 10.275 ученика из породица са троје и више дјеце.

- За то је потребно око 2,5 милиона КМ, а буџетом је планиран већи износ због ученика побједника републичких такмичења. Али, али с обзором на новонасталу ситуацију изазвану вирусом корона, та такмичења нису реализована, те не постоји основ да се обезбиједе уџбеници за ову категорију ученика. Надамо да ће се ситуација стабилизовати - рекла је Тривић на конференцији за новинаре.

Она је додала да има информацију од Савеза општина и градова Српске да ће један број јединица локалне самоуправе обезбиједити уџбенике за дјецу из социјално угрожених породица, а у складу са могућностима.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовиће рекла је да сваке године Министарство породице, омладине и спорта и Министарство просвјете и културе потписују протокол којим се дефинишу заједничке обавезе када је ријеч о набавци уџбеника.

- Циљ пројекта је да се помогне родитељима, али и награде одлични ученици да бисмо их мотивисали да постижу још боље резултате - рекла је Давидовић.

Она је навела да је буџетом за ову годину за бесплатне уџбенике за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце планирано 250.000 КМ.

Она је подсјетила да ресорно министарство од 2007. године реализује пројекат оебзбјеђивања бесплатних уџбеника за одличне ученике од трећег до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце, те је до сада за више од 18.700 комплета уџбеника издвојено 2.250.000 КМ.