latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:06 ⇒ 12:07 | Аутор: РТС

Рађа: Новака на крст набијају мишеви који би све дали да буду на његовом мјесту

Дино Рађа, легендарни хрватски кошаркаш, говорио је у Јутарњем програму РТС-а о нападима на Новака Ђоковића, послије организовања Адрија тура. Ђоковић се нашао на удару критика јер је, након турнира у Задру, неколико играча, међу којима је и он сам, заражено коронавирусом.
Рађа и Ђоковић (фото: Facebook / Dino Rađa official) -
Рађа и Ђоковић (фото: Facebook / Dino Rađa official)

Увреде и критике су стизале са свих страна, а један од оних који га је јавно бранио, јесте управо Рађа, снажном објавом на друштвеним мрежама.

Прокоментарисао је и тренутну ситуацију у Хрватској, која биљежи благи раст броја случајева заразе.

- Посљедњих шест-седам дана имамо некакво повећање (броја случајева). Међутим, много се о томе научило, не треба правити панику. Мислим да су највећи проблем затворени простори, журке... Велике, мале, кућне, све је једно, ту је најлакши пренос. Ако мене питате, искључиво читам шта пишу епидемиолози. Не занима ме шта пишу новине, шта се објављује на Фејсбуку и Инстаграму, већ само шта кажу водећи епидемиолози - каже Рађа.

- Прво, да одмах разјасним, јер су ми наравно рекли да браним пријатеља. Међутим, он и ја смо се срели једном у животу, попричали пар минута, сликали се и то је то. Не браним га зато што смо пријатељи, него зато што га прво изузетно поштујем као спортисту, због свега што је направио, а још више га поштујем због његовог начина понашања - почео је Рађа.

- Човек је стварно покушао да направи нешто за нас, некакву рекламу. Догодило се то што се догодило, али када погледате данас, послије осам дана, у Задру имате троје-четворо заражених осим њих који су учествовали. Имате стотине случајева около, али ником ништа. Наравно, није поента набити на крст неког непознатог, него неког познатог. То што се иживљавају на њему је у мени изазвало реакцију која је срочена у два минута и изашла напоље, и онда су 'полудели' - каже хрватски кошаркаш.

Тако је Дино објаснио због чега је реаговао, осврћући се на чињеницу да су готово сви свјетски медији прво писали хвалоспјеве о Новаку због жеље да оживи тенис послије паузе, а одмах пошто је турнеја отказана, драстично "промијенили плочу".

- То је генерално проклетство људског рода. Нападају га мали мишеви који би све дали да буду на његовом мјесту и који су љубоморни на његове успјехе и на све што он ради. Једноставно, то је једна врста злочина који ја никада нећу разумјети и која је мени непојмљива – да се неко весели туђој несрећи. То није у мом ДНК - закључује Дино Рађа.