latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:14 ⇒ 13:14 | Аутор: sputniknews.com

Кризни штаб Србије усвојио нове мјере

Од сутра ће у Београду бити обавезно ношење маски у затвореном простору, односно аутобусима, градском и међуградском превозу, кафићима и тржним центрима.
Сједница Владе Србије (Танјуг, Сава Радовановић) -
Сједница Владе Србије (Танјуг, Сава Радовановић)

На подручју града Београда од сутра од шест часова ујутру биће обавезно ношење маски, не само у превозу, већ у свим затвореним просторима, као и физичка дистанца од најмање једног метра, одлучио је Кризни штаб, саопштила је замјеница директора института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић.

- То не морају да буду хируршке маске, већ могу и памучне које сами шијемо, било која механичка заштита. Апелујемо да се користе и друге мјере превенције , а то је физичка дистанца од најмање једног метра, као и редовно прање руку - додала је Тепавчевићева.

Она је рекла да су те мјере донесене због пораста броја заражених претходних дана.

Тепавчевићева је изјавила да већина заражених има блажи облик инфекције или нема никакве симптоме, али да се, ипак, значајан број особа хоспитализује.

- Имајући све то на уму, пошто је највећи број заражених боравио у затвореном простору гдје је био већи број људи, одлучили смо се за мјеру која ће на снази бити од сутра у шест сати ујутру, на подручју Београда, гдје ће бити обавезно ношење маски, не само у градском превозу, већ у свим затвореним просторима све вријеме боравка - навела је Тепавчевићева.

Додала је да је највећи број заражених управо на подручју главног града Србије и да ће, ако се такав тренд настави и буде потребно, а о чему се данас разговарало, ограничити број људи у затвореном и отвореном простору.

Чак и уз обавезну физичку дистанцу обавезно је ношење заштитне маске.

Како је рекла, локалне самоуправе у погођеним мјестима донијеле су одговарајуће одлуке.

- Пратимо ситуацију у свим дијеловима наше земље. Добијамо извјештаје из сата у сат. Ова мјера се односи само на Београд - додала је Кисић Тепавчевић.

Без одлуке о ограничењу рада ноћних клубова

Упитана да ли ће бити ограничења на отвореном или затвореном простору, Тепавчевићева је рекла да то у овом моменту још није случај, али да све зависи од ситуације наредних дана.

На питање да ли ће неко контролисати поштовање мјера и да ли ће бити санкција за оне који их се не придржавају, Тепавчевићева је рекла да, за сада, нису планиране било какве санкције, али да се и казнене мјере могу очекивати, уколико мјере заштите не буду широко прихваћене и поштоване.

По питању студентске популације, она је рекла да се нада да ће студенти поштовати стриктне препоруке које су дате.

- Још једном апелујемо на стриктно придржавање мјера, прије свега ношење маски у затвореним просторима као главну мјеру, јер колико год да није лагодно, тиме спашавамо живот - поручила је Тепавчевићева.

Она је додала да о ограничавању рада угоститељских објеката одлука није донесена, али да стоји да мора да се испоштује мјера да све вријеме у затвореном простору мора да се носи маска.