latinica  ћирилица
29/06/2020 |  12:44 | Аутор: СРНА

Агенција за лијекове: Нетранспарентно запошљавање у 2019.

Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је током 2019. године запошљавала нове раднике на одређено без спровођења јавног огласа, те поново ангажовала особе путем уговора о дјелу за послове предвиђене систематизацијом радних мјеста, наведено је у извјештају Канцеларије за ревизију институција БиХ.
Агенција за лијекове БиХ - Фото: РТРС
Агенција за лијекове БиХФото: РТРС

Јасмина Галијашевић из Канцеларије за ревизију институција БиХ рекла је да запошљавање у Агенцији током прошле године није вршено уз досљедну примјену одредаба Закона о раду у институцијама БиХ.

- Са једним запосленим закључен је уговор на неодређено вријеме након непрекидног рада на одређено вријеме дужег од двије године без спроведене конкурсне процедуре, у два случаја упошљавање на одређено вријеме је вршено без испуњења услова хитности и непредвиђеног повећања посла које није трајног карактера - навела је Галијашевићева.

У извјештају је наведено да је агенција током година ангажовала 13 особа на основу уговора о дјелу, од којих су три ангажоване у континуитету већим дијелом године, и то за "дактилографске послове, запримање пријава сумњи на нежељене реакције на лијекове, управљање возилима, обављање економских и финансијско-рачуноводствених послова, послове чишћења и слично".

Галијашевићева је објаснила за Бирн да, иако је Агенција смањила број особа ангажованих на одређено вријеме без спровођења јавног огласа у односу на 2018. годину, са осам на три особе, а из Канцеларије за ревизију и даље сматрају да је запошљавање на овакав начин нетранспарентно.

Четири особе, које су претходно биле зпослене у Агенцији, ангажоване су уговором о дјелу, али су стекле услове за пензију и у складу са важећим прописима исплаћена им је отпремнина.

- За ове намјене је током године утрошено укупно 52.056 КМ /нето без пореза и доприноса/. Износ је нешто мањи у односу на прошлу годину, с обзиром на то како су поједине особе које су прошле године ангажоване путем уговора о дјелу примљене у стални радни однос у Агенцији. Уговори се закључују сваки мјесец, а на крају мјесеца достављају се мјесечна извјештаји о раду особа ангажованих на овај начин - наводе ревизори у извјештају.

Директор Агенције за лијекове и медицинска средства Александар Золак је, прије него што је из Тужилаштва БиХ потврђено да је он један од осумњичених у предмету "Респиратори", рекао да су у Закону о лијековима и медицинским средствима побројани послови Агенције, те се обављају у континуитету без обзира на смањење броја запослених лица због различитих разлога, као што су напуштање Агенције од стране радника, стицање услова за пензију, плаћено, односно, неплаћено одсуство, породиљско одсуство и боловања.

 - Број захтјева се у већини послова Агенције непрестано повећава, поготово у области регистрације медицинских средстава. Конкретно, у 2019. години је Сектор за медицинска средства предвидио примање и рјешавање 2.000 захтјева, а до краја 2019. године процесуирано је 4.670 - рекао је Золак и додао да је то елемент који је, како тешко предвидјети, тако и немогуће одгодити за рјешавање.

Золак је рекао да су приходи Агенције у односу на расходе готово двоструко већи, те да су у претходном периоду расписивали два јавна конкурса за попуњавање два радна мјеста радница које су на породиљском одсуству, те да се на наведене конкурсе није пријавио ниједан кандидат.

У дијелу мишљења о усклађености, ревизори су Агенцији дали мишљење са резервом.

Ревизори су навели да је систематизацијом предвиђено да у Агенцији ради 160 лица, а да је на крају 2019. године било 102 запослених.

Агенција је прошле године располагала буџетом од готово 6,5 милиона КМ.