latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:12 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

У Српској 31 новозаражени од вируса корона (ВИДЕО)

У Републици Српској регистрован је још 31 случај заразе вирусом корона, од 211 тестираних узорака. Због непридржавања мјера, како истичу надлежни, у протеклих неколико дана дошло је до погоршања епидемиолошке слике, па због тога апелују на поштовање издатих препорука. Новозаражени имају блажу клиничку слику, а предложено је и укидање републичких карантина.
Бранислав Зељковић, прес Института за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Бранислав Зељковић, прес Института за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

Највише новозаражених у Републици Српској је из локалних заједница у Херцеговини.

Из Билеће је 17 нових случајева, по три су из Љубиња и Зворника, два из Лакташа и по један из Приједора, Бањалуке, Требиња, Шамца, Градишке и Челинца.

Заражени већином имају блажу клиничку слику, а из Института за јавно здравство истичу да престаје и потреба за слањем новообољелих у републичке карантине.

- Све новооткривене особе, односно особе које у наредном периоду буду позитивне на присуство вируса корона, ће уз процјену Хигијенско-епидемиолошке службе, односно епидемиолога ХЕС-а, да изврши процјену у смислу тога, да ли та особа може да иде у кућну излоацију и она ће бити послата у кућну изолацију, на прописан временски период - истиче Бранислав Зељковић, в.д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Грађани и даље треба да покажу дисциплину, јер је непоштовање мјера, првенствено у појединим предузећима, довело до погоршања епидемиолошке слике.

- То што су клиничке слике у овом моменту блаже не значи да једна неконтролисана епидемија не би поново довело до тешких клиничких слика и нажалост, смртних случајева. Због тога је неопходно да у овом љетном периоду поштујемо све препоруке - нагласила је Јела Аћимовић, епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске.

Од почетка пандемије у Српској су укупно заражене 2.232 особе. Тренутно су хоспитализоване 133 особе. И даље је јасан протокол када је ријеч о тестирању.

- Када смо имали велики број узорака, а мали број позитивних то није значило да су се радила тестирања циљано или не. Сада имамо искуства у смислу да Хигијенско-епидемиолошка служба много боље процјењује кога треба тестирати и самим тим имамо овај однос – одређен број тестирања са већим процентом позитивних - појаснио је Зељковић.

Институт за јавно здравство припремиће нове препоруке за коришћење клима уређаја у просторијама.

Стручњаци истичу да је најбоља превенција и даље држање физичке дистанце, дезинфекција те коришћење заштитних маски у затвореном, али и на отвореном приликом окупљања већег броја људи.