latinica  ћирилица
29/06/2020 |  19:20 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Плате у Српској и званично веће него у ФБиХ (ВИДЕО)

Захваљујући Влади знатан дио средстава усмјерен у повећање плата, због чега је просјечна плата за март и април у Српској први пут већа у односу на Федерацију БиХ - поручили из Уније послодаваца Републике Српске. Сматрају да је Влада у посљедње двије године успоставила важан дијалог са привредом и на сваки могући начин настојала да пружи подршку расту плата што је омогућио и Закон о подстицају раста плата у привреди.
Новац - Фото: илустрација
НовацФото: илустрација

Иако економисти из Федерације оспоравају статистичке податке републичког и федералног завода – економски аналитичари кажу они су једини егзактни подаци према којима је видљиво да је просјечна мартовска нето плата у Српској била за десет марака већа него у ФБиХ, а исто важи и за бруто плату иако говоримо о различитим обрачунима доприноса.

- Радника интересује колико они добију и по тим подацима нето плата у Републици Српској она је већа за 10 КМ, била је 956 КМ у марту у односу на 947 што је било за Федерацију - наглашава Предраг Дудуковић, економски аналитичар.

Иако је Српска у претходном периоду имала више проблема са радном снагом него федерални бх.ентитет у Унији кажу, радило се много више као би се дошло до пораста просјечне нето плата у реалном сектору која износи 900 марака. Сматрају да је подршка Владе привреди за вријеме пандемије довела до тога да Српска у односу на регион и број радника, има процентуално најмање отказа.

- И нама као послодавцима је интересантно да и даље постоји раст плата иако имамо ситуацији с короном. С тога није нимало лако, ни држави ни нама, међутим очито је да постоји још предузећа која подижу плате - рекао је СашаТривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

И Закон о подстицајима за раст плата у привреди Српске омогућио је раст нето плата у Српској.

- Ми смо заједно с Владом препознали потребу раста плата и у прошлом периоду добили Закон о подстицајима за раст плата и у том периоду смо рекли да ће ефект тог закона бити видљив тек идуће године када с исплати дио средстава који је Влада помогла послодавце - додао је Тривић.

Тривић, подсјећа да Законом о подстицајима у привреди сви привредници од 1. јула, када почиње други обрачунски период, могу да аплицирају на име повећања плата радника у својим привредним друштвима.