latinica  ћирилица
29/06/2020 |  21:35 | Аутор: СРНА

СЗО шаље тим стручњака да испита поријекло вируса

Свјетска здравствена организација послаће сљедеће седмице тим стручњака у Кину ради проучавања испитивања вируса корона, изјавио је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус.
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий) -
Свјетска здравствена организација (фото: Sputnik / Алексей Витвицкий)

Он је у обраћању медијима у Женеви рекао да је боље борити се са вирусом када се зна о њему, те да је због тога СЗО одлучио да пошаље тим стручњака у Кину.

- Можемо се боље борити против вируса када знамо све о њему, укључујући податак како је све почело. Сљедеће седмице ћемо послати тим у Кину да се припреми за то - истакао је Тедрос.

Тедрос је изразио наду да ће рад стручњака СЗО у Кини довести до разумијевања како се вирус почео ширити и да ће припремити свијет за ширење заразе у будућности, јавио је ТАСС.

Кинеске власти обавијестиле су СЗО о новој непознатој врсти упале плућа крајем децембра прошле године. Организација је 11. марта прогласила глобалну пандемију, обољење је названо ковид-19, а вирус САРС-КоВ-2.

Од почетка пандемије потврђено је више од 10.000.000 случајева заражености широм свијета, преминуло је најмање 504.700 људи, а оздравило је 5.568.200.