latinica  ћирилица
30/06/2020 |  07:39 | Аутор: СРНА

Бањалука: Представљање пројекта о култури Србије и Срба

У Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци данас ће бити представљен пројекат "Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице" чији је циљ да домаћим и страним корисницима на интернету представи континуитет, ширину и домете српске културе и културе Србије, као и да подстакне њихово даље проучавање и дијалог о њима.
Народна и универзитетска библиотека Републике Српске - Фото: РТРС
Народна и универзитетска библиотека Републике СрпскеФото: РТРС

Ријеч је о пројекту покренутом на иницијативу Министарства културе и информисања Србије, а "Временска линија" представља најважније личности, догађаје и објекте културе Србије и српског народа.

На промоцији, која ће почети у 12.00 часова, говориће директор београдског Завода за проучавање културног развитка Вук Вукићевић, координатор пројекта Владимир Коларић и сарадник на пројекту Душан Паучковић.

Представљању пројекта присуствоваће помоћник министра за културу Тања Ђаковић, најављено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

- Од Винче преко "Славено-сербског магазина", до Кустурице, рокенрола и стрип јунака Дикана - седам хиљада година српске културе на једној временској линији. "Временска линија" обухвата биографију српског нобеловца Иве Андрића, глумачки пут Милене Дравић, а може се видјети и како су одређене године изгледали Бемус, Битеф или Фест", саопштено је из Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Пројекат "Временска линија културе Републике Србије и Срба ван матице" доступан је на адреси https://vremenskalinijakulture.rs/