X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
30/06/2020 |  08:07 ⇒ 08:18 | Извор: СРНА

Хор "Симонида" снимио пјесму "Онамо, 'намо у Црној Гори" (ВИДЕО)

Хор "Симонида" из Грачанице снимио је пјесму "Онамо, 'намо у Црној Гори", за коју је текст написао јереј Горан Спасојевић из парохије Успења Пресвете Богородице у норвешком граду Сарпсборг.
Хор Симонида, Грачаница -
Хор Симонида, Грачаница

Руководилац Хора "Симонида" Братислав Богдановић рекао је Срни да је идеја о снимању пјесме, посвећене Србима у Црној Гори и њиховом настојању да литијама одбране светиње, настала у периоду вируса корона.

- Из Норвешке смо од јереја Спасојевића крајем прошле године добили понуду, боље речено молбу, да гостујемо у тој земљи, али је услиједила епидемија вируса корона, због које су сви наши наступи отказани, па и одлазак у Норвешку - рекао је Богдановић.

Богдановић, који је и професор вјеронауке, рекао је да, откако су се Срби у Црној Гори нашли пред несвакидашњим изазовом да голим животима бране светиње и своју вјеру, у више наврата их је контактирао јереј Спасојевић и замолио да "Симонида" сними пјесму коју је осмислио како би се Срби са Косова и Метохије одужили и придружили сународницима у Црној Гори у борби за одбрану светиња.

Пјесму, "Онамо 'намо у Црној Гори", аналогно "Онамо, 'намо за брда она", која је спјевана, намијењена и упућена одбрани српства на Косову и Метохији, хор "Симонида" је снимио за Видовдан јер је то била жеља аутора стихова.

- Његова жеља је била да баш о Видовдану, највећем српском празнику, осване и буде сигнал свим Србима са Косова и Метохије, како онима који су опстали на својим огњиштима, тако и онима који су се раселили, да дигну глас, да се придруже браћи у Црној Гори у одбрани Српске православне цркве, њене имовине и свега оног што је било и у вријеме књаза Николе, а јесте и биће српство - истакао је Богдановић.

Он је навео да је хор успио да за кратко вријеме, непрекидним вјежбањем током епидемије вируса корона, сними пјесму и постави је на Јутјуб, баш како је аутор пожелио - за Видовдан.

Богдановић је рекао да је то својеврсна захвалност за свакодневну подршку коју су Срби, посебно монаштво и сестринство на Косову и Метохији, имали током протеклих 20 година од монаштава и сестринстава из Митрополије црногорско-приморске, предвођених Његовим високопреосвештенством митрополитом Амфилохијем.

Аутор у пјесми "Онамо, 'намо у Црној Гори" посљедњом строфом позива на саборност и јединство у одбрани светиња: "Онамо, 'намо у Црној Гори, води се битка за светиње. Ту крени смерно, човјече сваки, ту ти је мјесто, ту ти је све".