latinica  ћирилица
30/06/2020 |  09:17 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Шкребић: Избјегнут "италијански сценарио"

На врхунцу пандемије вируса корона инспектори су одрадили лавовски посао на обезбјеђењу границе, чиме је спријечен "италијански сценарио", на који здравствени систем и економска моћ Републике Српске не би могли да одговоре, рекао је вршилац дужности директора Инспектората Српске Драгутин Шкребић.
Драгутин Шкребић - Фото: РТРС
Драгутин ШкребићФото: РТРС

Шкребић је навео да су сви инспектори били ангажовани на граници и додао да су издали око 75.000 рјешења о изолацији, што је око 1.500 дневно, која су за 24 часа просљеђивана надлежнима.

Према његовим ријечи, ширење пандемије вируса корона сада највише зависи од самосвијести грађана.

- Самозаштита је најбоља превенција. Ми покушавамо да будемо толерантни. Не кажњавамо, неки нису радили два-три мјесеца и не треба још инспекција да им шаље казну. До 1. јула идемо са упозорењима, уз максималну толеранцију - рекао је Шкребић за Вечерње новости.

Он је навео да предузећа сама треба да се организују и инсистирају на поштовању мјера које доноси Републички штаб за ванредне ситуације, те истакао да ће, ако не буде ефекта и вирус се буде ширио, Инспекторат посегнути за репресивнијим мјерама.

Одговарајући на питање да ли је током кризе било отпуштања радника, Шкребић је рекао да увијек има оних који тешку ситуацију користе за свој џеп, али да нема много пријава што се тиче отказа.

- Ту је била и помоћ Владе Српске и ријеткост је да су владе преузимале уплате пореза и доприноса за оне који нису радили. Савјетујемо свима да траже компромисна рјешења како би "преживјели" и радник и фирма - нагласио је Шкребић.

Говорећи о сузбијању рада на црно, он је рекао да је већина планираних активности обустављена због вируса корона.

- Ако инспекција ради свој посао и спријечи нелојалну конкуренцију, послодавци то поздрављају. Са Пореском управом смо се договорили да заједничким инспекцијама рад на црно сведемо на минимум, да људе из једног региона шаљемо у други да раде контроле, да нема повлаштених - нагласио је Шкребић.