latinica  ћирилица
30/06/2020 |  09:35 | Аутор: СРНА

Просвјетни радници из више градова подржавају Цркву у праведној борби

Просвјетни радници из Берана, Андријевице и Плава пружили су подршку Српској православној цркви у Црној Гори у праведној борби за своја права, истичући да се противе постојању срамно изгласаног Закона о слободи вјероисповијести и његовој примјени, као неуставном, нецивилизацијском и дискриминаторском акту који је уперен управо против грађана Црне Горе.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Синоћ су се подршци прикључили и просвјетари из Бијелог Поља и Мојковца.

- Ми просвјетни радници Берана, који васпитавамо генерације, који смо подучавани и који подучавамо дјецу критичком размишљању, демократији, слободном изражавању ставова и дијалогу као једином исправном начину долажења до идеалног решења, осјећамо се одговорним и позваним да искажемо незадовољство због дешавања у нашој земљи, гдје се крше људска права и гдје употреба силе постаје замјена за дијалог - наводи се у саопштењу 500 просвјетних радника, које је објављено на сајту Епархије будимљанско-никшићке.

Просвјетни радници поручили су да дају пуну подршку СПЦ, као јединој канонски легитимној, што потврђује и васколики хришћански свијет.

Они истичу да се противе постојању срамно изгласаног Закона о слободи вјероисповијести и његовој примјени, као неуставном, нецивилизацијском и дискриминаторском акту који је уперен управо против грађана Црне Горе.

- Сматрамо да је ово питање од животног значаја, а ми као носиоци просвјетно-педагошке мисије, имамо дужност да се изјаснимо и укажемо цијелој друштвеној заједници на погубне посљедице по све нас, уколико Влада настави да инсистира на суманутом пројекту укидања вјековног постојања Цркве - наводи се у саопштењу.

Просвјетни радници кажу да им насљеђе славне просвјетарске традиције говори да је ћутање равно саучесништву, те се стога својим потписом јасно сврставају уз свој народ у његовим праведним захтјевима.

- У супротном, не заслужујемо да носимо часно звање просвјетног радника. Човјек постаје слободан својом одлуком, отпором и непристајањем - наводи се у саопштењу просвјетних радника.