latinica  ћирилица
30/06/2020 |  11:48 ⇒ 16:00 | Аутор: N1

Хрватска укида самоизолацију за држављане БиХ без обзира на одлуку ЕУ

Република Хрватска ће укинути мјеру двоседмичне самоизолације за све држављане Босне и Херцеговине, потврдио је данас хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић.
Хрватска - Фото: РТРС
ХрватскаФото: РТРС

Тиме је испуњено обећање хрватског министра вањских и европских послова Гордана Грлића Радмана који је након разговора са министарком вањских послова у Савјету министара Бисером Турковић најавио попуштање мјера према БиХ које су уведене након погоршања епидемиолошке слике у БиХ.

Хрватска власт је увела обавезну мјеру двоседмичне самоизолације за држављане БиХ прошле сриједе, али је након притиска из БиХ, као и домаћих туристичких радника и хотелијера, очито подлегла притиску. Треба истаћи да се у суботу у Хрватској одржавају и избори, па је сигурно и то један од разлога.

Божиновић је рекао како се одлука ЕУ о отварању границе према државама очекује током данашњег дана, а потврдио је да је на попису земаља с којима ЕУ, па тако и Хрватска, отвара границе и Србија за коју су прије пет дана, као и са БиХ, Сјеверном Македонијом и самопроглашеним Косовом, увели строже мјере на границама.

- Ми смо и као још увијек земља која предсједава били укључени у те разговоре. ЕУ има намјеру да се отвори према 15-ак држава, а међу њима су Србија и Црна Гора. Што се Хрватске тиче, ми ћемо на том попису имати и Босну и Херцеговину. Знате да смо имали увоз вируса протеклих дана из тих земаља, али он је био неколико пута већи из Србије него из БиХ - рекао је Божиновић за хрватску телевизију Н1.

При увођењу мјера прошле седмице је речено да се у Хрватској повећава број заражених, те да су за то "криви" увезени случајеви вируса корона, али је истакнуто да ће се мјере ублажавати како тренд заражених у сусједних земљама буде опадао. Ипак, иако број заражених у БиХ и даље не опада драстично, Хрвати укидају мјере.

Данас се очекује и препорука Европске комисије у погледу отварања граница, у складу с епидемиолошком ситуацијом. Министар Радман је рекао да ће Хрватска поштовати те мјере када је у питању БиХ.

То значи да би БиХ опет могла да добије забрану слободног боравка на територији Хрватске, док транзит кроз ту земљу неће бити упитан.