latinica  ћирилица
30/06/2020 |  12:22 | Аутор: СРНА

Одлука о мјерама забране биће донесена у законском року

Суд БиХ још није донио одлуку о захтјеву Тужилаштва да се директору Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александру Золаку одреде мјере забране, речено је Срни у овој правосудној институцији.
Александар Золак - Фото: СРНА
Александар ЗолакФото: СРНА

- Одлука ће бити донесена у законом прописаном року и упућена странкама - наведено је у одговору Срни из Суда БиХ на питање да ли је Суд прихватио захтјев Тужилаштва да се Золаку одреде мјере забране контактирања са осумњиченима, запосленима и свједоцима у предмету "Фадил Новалић и други" који су осумњичени за кривична дјела организованог криминала и корупције.

Тужилаштво БиХ предложило је јуче да осумњиченом директору Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ Александру Золаку буде одређено 30 дана забране контактирања са одређеним особама у агенцији којом руководи, док је адвокат одбране Сенка Ножица тврдила да нема основа да му се та мјера изрекне.

Тужиоци Мирза Хукељић и Џермин Пашић тврде да је Золак злоупотријебио положај, предузећу "Сребрена малина" власника Фикрета Хоџића дозволио упис у регистар велетрговаца медицинском опремом, иако није испуњавало основне услове, а потом, након интервенције из кабинета премијера Федерације БиХ Фадила Новалића, издао дозволу за увоз спорних респиратора и то 21 дан након што су Хоџић и суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите Фахрудин Солак потписали купопродајни уговор.

- Већина услова није испуњена да "Сребрена малина" обезбиједи сигурност квалитета складиштења респиратора. То што је рађено слично је као када би неком доктору рекли да донесе диплому, а он донио потврду да је уписао факултет. Инспектори Агенције нису се увјерили на ком мјесту ће бити складиштени респиратори - нагласили су они.

Тужилац Хукељић је, образлажући разлоге за одређивање мјера забране, рекао да је комплетан поступак у процесу набавке респиратора спроведен незаконито.

- Постоји основ за одређивања мјера забране - поручили су тужиоци и навели да се оне односе на састајање Золака са свједоцима, осумњиченима и појединим запосленима у Агенцији за лијекове и медицинска средства и другим лицима која се у овом предмету требају појавити као свједоци.

Золаков адвокат Сенка Ножица рекла је да је ситуација изазвана вирусом корона захтијевала да се хитно реагује, те оцијенила да за доношење мјера забране нема разлога.

- Сматрамо да у радњама Золака нема кривичног дјела, па му се не могу изрећи никакве мјере. То је све што могу рећи јер све остало би се сматрало притиском на рад Тужилаштва - навела је Ножица.