latinica  ћирилица
30/06/2020 |  13:43 ⇒ 13:46 | Аутор: СРНА

Брнабић: Нико није званично изразио жељу да дође и помогне у лијечењу

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да Влади Србије нико из иностранства до сада није званично послао захтјев нити изразио жељу да пошаље медицинске раднике који би помогли у лијечењу обољелих од вируса корона у Новом Пазару или неком другом граду.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

- До сада нисмо добили захтјев ни од једне државе, иако сам чула од /министра Расима/ Љајића да су заинтересовани из Сарајева да дођу. Свако ко жели да дође да помогне у било ком граду је добродошао. Ми можемо сами, али ако неко жели да помогне тим боље - рекла је Брнабићева.

Она је навела да је ситуација у Новом Пазару у реду, у том граду помажу и здравствени радници из Краљева и Крагујевца, а ако буде потребе биће послати и медицинари из Чачка и Горњег Милановца.

Брнабићева је истакла да су нетачне информације о недостатку медицинске опреме и лијекова.

- Респиратори су повезани, раде и лијече људе и лажна је вијест да нису повезани и не раде. Овдје ничега не фали. Држава је све обезбједила како овдје тако и другдје - рекла је Брнабићева

У Новом Пазару Брнабићева и министар здравља Србије Златибор Лончар обишли су Општу болницу да би се увјерили у ситуацију у том граду у вези са епидемијом вируса корона.

Они су разговарали са директором болнице Мехом Махмутовићем, након чега су се обратили грађанима, а током обраћања из масе су добацивали и звиждали.

Министар здравља Лончар је истакао да у болници има довољно и медицинске опреме и здравствених радника да се изборе са растом позитивних на вирус корона.

У одговор на добацивања из масе, истакао је да "не знају шта раде", те да пребацивањем проблема са здравственог на политички терен неће помоћи у санирању здравствене ситуације.

Махмутовић је рекао да је премијер увијек ту када је тешка ситуација као што је сада, те подсјетио да је Пазар претходних дана био у тешкој ситуацији, након чега су дошле колеге из Крагујевца да помогну.