latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:02 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

У јулу и августу 30 уређаја мјериће брзину кретања возила нон-стоп (ФОТО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске спроводиће током јула и августа интензивнију контролу саобраћаја у којој ће бити кориштено 30 система за мјерење брзине током 24 часа, рекао је данас начелник Јединице полиције за безбједност саобраћаја Горан Амиџић.
Горан Амиџић - Фото: СРНА
Горан АмиџићФото: СРНА

Амиџић је на конференцији за новинаре рекао да је циљ кампање "Вози опрезно путуј безбједно" да се одржи повољно стање безбједности саобраћаја и подигне на виши ниво.

- Рад тих уређаја ће управо бити усмјерен на оне полицијске управе, односно полицијске станице на чијим пордучјима је идентификовано да се у посљедње двије године догодио највећи број саобраћајних незгода са смртним посљедицама - рекао је Амиџић.

Према његовим ријечима, највише незгода се догодило на подручју полицијских управа Бањалука, Приједор, Градишка, Добој и Бијељина, док су најбезбједније полицијске управе Зворник и Фоча.

Амиџић је истакао да ће, осим брзине, акценат бити стављен и на контролу возача који у саобраћају управљају возилима под дејством алкохола, опојних дрога и других недозвољених средстава.

Он је подсјетио да се у јулу и августу 2018. и 2019. године догодило око 4.000 незгода.

- За два мјесеца 2019. године погинуло је 38 лица, а за првих шест мјесеци те године 46. У јулу и августу 2018. године погинуло је 40 лица, а за првих шест мјесеци те године 48 лица" -рекао је Амиџић.

Он је рекао да су најчешћи узроци саобраћајних незгода са погинулим лицима непрописна и неприлагођена брзина, односно 41 одсто.

- Од 120 незгода у којима је неко погунуо у 2018. години у 40 незгода или 35 одсто
учесника је било под дејством алкохола. У 2019. години у 104 незгоде са смртним посљедицама у 38 незгода је један од учесника био под дејством алкохола - навео је Амиџић.

Он је рекао да је у првих шест мјесеци ове у односу на исти период прошле године смањен број саобраћајних незгода за 15 одсто, као и број тешко повријеђених за 15 одсто, а број погинулих је смањен за око 28 одсто.

Амиџић је рекао да је проблем и повећан број учесника у саобраћају под дејствоим опојних дрога, те је нагласио да је 2017. године сакнционисан 171 учесник.

- У 2018. години санкционисано је 340, а 2019. године 680 учесника у саобраћају под дејством опојних дрога - навео је Амиџић.

Главни инспектор полиције у Јединици за безбједност саобраћаја Синиша Модић рекао је да су на путевима у Српској у јулу и августу 2018. и 2019. године идентификована опасна мјеста.

- То су путни правац Приједор - Бањалука, дионица Ивањска - Шарговац гдје је погинуло пет лица, Бијељина - Павловића мост, дионица Гојсовац - Бијељина, Бањалука - Мркоњић Град, дионица Карановац - Црна Ријека гдје су погинула три лица, Модрича - Добој, на дионици Подновље - Шешлије дје су погинула три лица, Руданка - Добој гдје су погнула три лица и на путу Бањалука - Теслић, дионица Челинац - Котор Варош, гдје су погинула три лица - рекао је Модић.

Он је навео да су по два лица погинула на дионици пута Рогатица - Устипрача и на дијелу путног правца Бијељина - Угљевичка Обријеж, те на дијелу пута Србац - Прњавор, као и на дијелу регионалног пута Челинац - Теслић, дионица Укрина - Клупе.