latinica  ћирилица
30/06/2020 |  14:39 ⇒ 14:39 | Аутор: СРНА

У сриједу поновљено гласање на парламентарним и покрајинским изборима

У Србији ће сутра бити поновљено гласање на 234 изборна мјеста на недавно одржаним парламентарним изборима, као и на 23 мјеста за избор посланика у Скупштину Аутономне покрајине Војводине.
Избори -
Избори

Право да поново гласа на парламентарним изборима имаће укупно 203.012 бирача на изборним мјестима која се, између осталог, налазе и у Београду, али и у Новом Саду, Бачкој Тополи, Суботици, Зрењанину, Алибунару, Белој Цркви, Вршцу, Пожаревцу, Панчеву, Беочину, Лозници, Шапцу, Љубовији и другим градовима, саопштила је раније Републичка изборна комисија /РИК/.

Мандате у Скупштини Србије за сада су обезбиједиле само три странке и коалиције - Српска напредна странка, коалиција Социјалистичка партија Србије-Јединствена Србија и листа Александра Шапића, те четири странке националних мањина.

Најближе цензусу од три одсто су Коалиција за Краљевину Србију са 2,63 одсто освојених гласова, Суверенисти са 2,32 одсто и Метла са 2,25 одсто гласова.

Избори за посланике у војвођанском парламенту биће поновљени на 23 изборна мјеста јер Покрајинска изборна комисија /ПИК/ није могла да утврди резултате гласања на тим биралиштима, саопштено је раније из ПИК-а.

Комисија је разматрала резултате гласања и одлучила да се уклоне "логичко-рачунске грешке које су последица очигледне омашке у попуњавању записника о раду бирачких одбора".

Коначан број бирача на бирачким мјестима на којима се понавља гласање је 25.389.

У Србији су 21. јуна одржани парламентарни, покрајински и локални избори.

На парламентарним изборима учествовала је 21 изборна листа.