latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:11 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Међу међународним посматрачима у Русији и чланови из Српске

Међу међународним посматрачима из 30 земаља свијета на референдуму о уставним промјенама у Русији налазе се и четири члана из Републике Српске, који са представницима Србије чине једну од бројнијих делегација, рекао је Срни члан делегације из Српске Срђан Перишић.

Перишић је навео да је позван као међународни експерт и професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а да су са њим у делегацији и Валентина Кецман из Уједињене Српске, те новинари Данијел Симић и Вања Савићевић.

Он је оцијенио да постоји позитивно опредјељење Руса када је ријеч о уставним промјенама, те да нису основане критике запада да се промјене односе само на обезбјеђивање додатног мандата предсједнику Руске Федерације Владимиру Путину.

- Русија у Устав убацује неке традиционалне вриједности као то да је брак једино између мушкарца и жене, да је вјеровање у Бога изградило Русију, њене традиционалне вриједности, културу и цивилизацију, затим мијења се социоекономски дио гдје се гарантује социјална стабилност свих категорија без обзира на економске промјене у свијету - навео је Перишић.

Он је додао да Руси сматрају да су у предности у односу на Запад јер враћају традиционалне вриједности.

Перишић је навео да референдум, који се сутра завршава, траје од 25. јуна из предострожности због пандемије вируса корона.

Он је додао да је референдум организован уз примјену најсавременијих информационих технологија, да на сваком бирачком мјесту постоје камере и снимање звука, што не примјењују многе западне земље, а балканске поготово.

- Први пут је дата могућност онлајн гласања и до сада је највећи број онлајн гласача. То су неке специфичности које у другим земљама на западу још нису уведене, а ми смо још далеко од таквог начина гласања - рекао је Перишић.

Он је додао да су у бирачким комисијама људи разних професија, од врхунских глумаца до пензионера.

Перишић је напоменуо да се политичке партије не изјашњавају много о референдуму, нити су много присутне на бирачким мјестима, јер сматрају да сваки грађанин без притиска власти и опозиције треба да донесе одлуку да ли је за промјене Устава Руске Федерације.