latinica  ћирилица
30/06/2020 |  15:22 ⇒ 15:37 | Аутор: СРНА

Усвојена Информација о састанку групе за реформу јавне управе

Савјет министара усвојио је Информацију Дирекције за европске интеграције о одржавању 4. састанка Посебне групе за реформу јавне управе између Европске уније и БиХ, који ће бити одржан 8. јула.
Савјет министара - Фото: РТРС
Савјет министараФото: РТРС

На данашњој сједници у Сарајеву усвојен је Документ за дискусију и дата сагласност на приједлог састава делегације БиХ, те је донесено више оперативних закључака с циљем благовремене припреме 4. састанка Посебне групе за реформу јавне управе.

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша предводиће делегацију БиХ за високи политички дијалог током састанка који ће бити одржан путем видеолинка.

На састанку се очекује дискусија о најважнијим темама и питањима у вези са реформом јавне управе у БиХ.

Други дио састанка планиран је као дијалог о реформи јавне управе на техничком нивоу, којим ће у име БиХ предсједавати координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан.

Савјет министара на данашњој сједници је усвојио и Информацију о активностима Министарства безбједности у прихвату држављана БиХ који се враћају из Њемачке на основу Европског путног листа за повратак /ЕУ Лаиссез-Пассер/.

Закључено је да се до 30. јуна 2021. године продужава употреба ЕУ Лаиссез-Пассер, које издају надлежни органи Њемачке за држављане БиХ приликом њиховог повратка/протјеривања у БиХ.

У периоду од 3. децембра 2015. године до 31. марта 2020. године од надлежних органа Њемачке најављен је долазак 2.579 особа. Од најављеног броја у БиХ је враћено 1.277 држављана БиХ, а укупно је 570 особа прихваћено са ЕУ Лаиссез-Пассер документом, 663 са пасошем БиХ, 31 са личном картом БиХ и 11 са путним листом БиХ. Два држављана БиХ су прихваћена са валидним путним документима стране државе.

Одбијен је прихват 46 особа /38 је заустављено у Њемачкој и осам је враћено из Сарајева/ зато што је провјерама утврђено да нису држављани БиХ.

Министарство безбједности ће пратити процес и по потреби извјештавати Савјет министара БиХ.

Савјет министара донио је измјене Одлуке о провођењу рестриктивних мјера утврђених резолуцијама Савјета безбједности Уједињених нација према члановима "Ал-Каиде", Осаме бин Ладена, талибана и других појединаца, група, привредних субјеката и организација у вези с њима.

На овај начин БиХ у складу са својим правним оквиром предузима активности за адекватно провођење ФАТФ специјалне препоруке која се односи на примјену међународних и домаћих рестриктивних мјера у вези са тероризмом.

На одређене недостатке у овој области указао је Манивал комитет током 59. Пленарног засједања, одржаног почетком децембра прошле године у Стразбуру, наведено је у саопштењу из Савјета министара.

РЕАЛИЗОВАТИ ПРЕПОРУКЕ САВЈЕТА ЗА ЉУДСКА ПРАВА УН

Савјет министара примио је к знању информацију Министарства за људска права и избјеглице у вези са закључним запажањима за обједињени 12. и 13. периодични извјештај БиХ о реализацији Међународне конвенције о елиминацији расне и свих видова дискриминације пред Савјетом за људска права УН.

Министарство за људска права и избјеглице задужено је да закључна запажања објави на својој веб-страници, те да у року од годину дана Комитету за укидање расне дискриминације достави информацију о спровођењу препорука које се односе на поуздане, ажуриране и разврстане податке о етничком саставу становништва, као и социоекономске индикаторе о етничким и националним групама које живе на подручју БиХ, укључујући Роме, повратнике, избјеглице и тражиоце азила, саопштено је из Савјета министара.

Министарство је задужено да закључна запажања Савјета за људска права УН и закључке Савјета министара у вези са 12. и 13. обједињеним периодичним извјештајем достави свим надлежним органима у БиХ ради реализације.

Савјет министара усвојио је и извјештај Министарства цивилних послова са састанка Међудржавне комисије за праћење спровођења Споразума између Савјета министара и Владе Словеније о запошљавању држављана БиХ у тој земљи, који је одржан почетком октобра прошле године у Сарајеву.

Завод за запошљавање Словеније најавио је да ће почети са увођењем двојезичног уговора о раду, што ће олакшати радницима из БиХ да разумију права, услове и обавезе, како послодавца, тако и радника.

Између осталог, договорено је да буде унапријеђена кореспонденција између Агенције за рад и запошљавање БиХ и Завода за запошљавање Словеније у вези са достављањем огласа за посао и обавјештења о започетом поступку, као и достављање поименичних података о издатим, важећим и поништеним дозволама.

На састанку је констатовано да још има случајева када послодавац наплаћује од радника трошкове издавања радне дозволе, што није у складу са Споразумом.

Савјет министара задужио је надлежне институције у БиХ да поступе у складу са закључцима Међудржавне комисије, о чему ће их информисати Министарство цивилних послова које ће и убудуће Савјету министара подносити извјештаје о састанцима Међудржавне комисије.

Савјет министара усвојио је и информацију о радионици о теми "Усклађивање легислативе у области експлозива за цивилну употребу те прекурсора експлозива", чији је предлагач Министарство безбједности.

Координациони одбор за контролу малог и лаког наоружања задужен је да одржавањем редовних састанака са представницима надлежних органа кантона, Републике Српске и Брчко дистрикта прати реализацију активности усклађивања закона о промету експлозивних материја, запаљивих течности и гасова, те извјештава Европску комисију о спровођењу Мапе пута за одрживо рјешење за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малим и лаким оружјем/ватреним оружјем и припадајућом муницијом на западном Балкану.

У саопштењу се додаје да се препоручује надлежним органима у БиХ да покрену активности у вези са израдом законодавства које ће бити усклађено са правним прописима ЕУ у области експлозива за цивилну употребу и прекурсора експлозива, те да у том поступку израде табеле за усклађивање.

Дирекција за европске интеграције задужена је да пружи стручну помоћ надлежним органима у БиХ при усклађивању законодавства са правном тековином ЕУ, те координише израду табеле за извјештавање.

Радионица је одржана 9. и 10. децембра прошле године у Сарајеву, на иницијативу Координационог одбора за контролу малог и лаког наоружања, а у сарадњи са представницима Регионалног центра за контролу малог и лаког оружја, у оквиру пројекта који подржава ЕУ.

Организација ове радионице директно је повезана са реализацијом првог стратешког циља из Стратегије за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ, додаје се у саопштењу.