latinica  ћирилица
30/06/2020 |  16:42 | Аутор: СРНА

Нема значајнијих нуспојава након вакцинисања

Стручњаци руског Универзитета Сеченов нису примијетили значајне нуспојаве код волонтера на којима је тестирана домаћа вакцина против вируса корона, изјавила је шеф Центра за стручно оцјењивање медицинских производа при Универзитету Сеченов Јелена Смољарчук.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Она је за ТАСС рекла да се тестирање спроводи без озбиљнијих нежељених реакција, те да постоје очекиване, благе нуспојаве.

- Ради се о такозваним систематским и локалним реакцијама након вакцинације, које су благе и нестају саме без било каквих додатних мјера. Волонтери су доброг здравља - нагласила је Смољарчукова.

Прва фаза клиничког тестирања вакцине започета је 18. јуна на Првом московском државном медицинском универзитету Сеченов, када је вакцинисано првих 18 волонтера, а друга група од 20 волонтера вакцинисана је 23. јуна.

Смољарчукова је објаснила да се вакцина састоји од двије подјединице, те да је одређен половина примила једну, а других деветоро волонтера другу подјединицу, а волонтери друге групе примиће пуну вакцину.

Према ријечима Смољарчукове, нуспојаве се обично појављују одмах након вакцинисања или у наредних неколико часова или дана.