latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:01 ⇒ 01/07/2020 | 09:04 | Аутор: СРНА

Жунић: Измјенама Пословника до ефикаснијег рада

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је да Народна скупштина треба да буде мјесто на којем се аргументовано и конструктивно говори о свим проблемима у друштву, те да доношењем новог Пословника никоме није пало на памет да тиме некоме ускрати ријеч у Парламенту.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић је напоменуо да није прихватљиво да се Скупштина претвара у ријалити и да се тако руши дигнитет ове институције стваране у тешким временима.

- Наравно, опозиција треба да има ријеч у Скупштини, и то је важно. Битно је да измјенама Пословника Народну скупштину учинимо ефикаснијом, да брже и ефикасније доносимо одлуке - рекао је Жунић током посланичке расправе о Приједлогу пословника Народне скупштине Републике Српске.

Он је навео да расправе о тачкама дневног реда неће бити временски ограничаване, додајући да се опозицији не умањује вријеме за дискусију, која је и даље 10 минута по посланику.

Жунић је рекао да је, између осталог, скраћено вријеме за реплике, криве наводе и повреду Пословника, а што је раније било доста злоупотребљавано у настојању да се Скупштина претвори у арену у којој су изношене ружне ријечи, неистине, увреде...

- Коректно је да више не буде реплике на реплику јер је било случајева да неко неког хоће да испровоцира и тиме изазове лавину реплика рушећи дигнитет Скупштине - нагласио је Жунић.

Он је констатовао да је и у ранијим пословницима обраћање предсједника и премијера Српске, који су на важним функцијама, било неограничено, те да је на захтјев ПДП-а у Пословник раније убачено да то право има и српски члан Предсједништва БиХ, и то када је на тој функцији био Младен Иванић.

- Казне јесу пооштрене, али не да се неко спријечи да говори. Ако добије опомену због изношења неких ружних ријечи и слично, ваљда је то довољно да престане. Циљ је да се у смислу доношења новог Пословника нађу оптимална рјешења на корист свих - каже Жунић.