latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:14 ⇒ 01/07/2020 | 07:14 | Аутор: РТРС

Огорчење одлуком Турковићеве да стопира формирање тима за Трговску гору (ВИДЕО)

На захтјев министрарке иностраних послова Бисере Турковић, Савјет министара је са дневног реда скинуо тачку о формирању експертског тима који је требао да помогне у борби против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској. На овакву одлуку стижу бурне реакције и осуде ентитетских минстара, али и грађана Новог Града.
Бисера Турковић - Трговска гора - Фото: илустрација
Бисера Турковић - Трговска гораФото: илустрација

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац каже је став Бисере Турковић резултат неаргументованих, непровјерених и нетачних информација. Турковићева, пак каже да није знала ни колико би чланова будући експертски тим требало да има.

- Највише ме је запрепастила чињеница да је министарка Турковић о одређеним активностима Министарства спољне трговине и економских односа, умјесто да позове мене као ресорног министра, контактирала неке државне службенике који су искључиво бошњачке националности. Мислим ад је то потпуно неприхватљиво - нагласио је Кошарац.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија сматра да је у питању неспоразум.

 - Мислим да је министарка Турковић добила некомпететно мишљење одређеног броја људи који су тражили да се ова тачка скине са данашње сједнице. Апсолутно је неопходно донијети ту одлуку - категоричан је Тегелтија.

Одлука министарке Турковић је нелогична и за руководство општине Нови Град, у чијој се близини налази Трговска Гора. Од Савјета минстара очекују озбиљност по овом питању јер грађани Новог Града имају своја права.

- Тражимо да будемо заштићени од стране БиХ и тражимо да се напокон заврши формирање експертског и правног тима тако и да се у што краћем периоду поднесе тужба против Републике Хрватске - истиче начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Због овакве данашње одлуке огорчени су становници Новог Града, али и у еколошкој организацији у Новом Граду.

- Заиста нема потребе да уљепшавамо ствари. Данашње блокирање формирања експертског тима није ништа друго него шамар свим грађанима сјеверозападног дјела БиХ, али и Сисачко мословачке жупаније - каже Марио Црнковић из Грин тима Нови Град.

Реакције стижу и из Републике Српске. Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић каже да је од министра који је требало да буде носилац активности у напорима да се дипломатским путем дође до рјешења овог проблема очекивала апсолутну подршку, а не немар и демагошко бацање проблема под тепих.

- Госпођа Турковић, као први човјек бх. дипломатије, морала је знати да скидањем одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору крши закључке Предсједништва БиХ, који су обавезали све носиоце јавних функција да искажу противљење намјерама Хрватске и учине све што је у њиховој надлежности да спријече да нам се нуклеарни отпад складишти у дворишту - нагласила је Голић.

Осуде на данашњу одлуку стижу и од федералне министарке екологије и туризма Едите Ђапо, која је истакла да је ова одлука Турковићеве блокирала борбу БиХ за заштиту здравља становништава али и екологије.