latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:35 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Савјет министара донио одлуку о привременом финансирању институција БиХ (ВИДЕО)

Савјет министара донио је Одлуку о тромјесечном привременом финансирању институција БиХ и међународних обавеза у износу од 241,5 милиона марака. Одлука ће престати да важи даном усвајања Буџета за 2020. годину о којем би 7. односно 8. јула требало да се, по хитној процедури, изјасне оба дома бх. Парламента. Истовремено, поново су бошњачки министри у Савјету опструисали усвајање Ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина и именовања менаџмента више бх. институција, за које је конкурсна процедура давно окончана.
Сједница Савјета министара - Фото: СРНА
Сједница Савјета министараФото: СРНА

Странка демократске акције и њен министарски кадар у Савјету поново уцјењују. Именовања могу, али само у "пакету" за свих - више од 30 агенција и бх. институција чији је актуелни менаџмент мандат одавно потрошио.

СИПА, Регулаторна агенцију за комуникације, Агенција за школовање и стручно усавршавање, Службени лист БиХ, Агенција за јавне набавке... мјесецима већ чекају на законито руководство. И конкурсна процедура је окончана. Али, министарка иностраних послова Бисера Турковић не дозвољава именовање. Поново су те тачке, на њену иницијативу, повучене с дневног реда.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија скоро рјешење, ипак, најављује.

- Очекујем да би у току ове седмице требало да буде постигнут договор и још неки детаљи преговора политичких партија које чине већину у Савјету министара и да би то требало бити завршено - каже Тегелтија.

Још раније СДА је именовање Дарка Ћулума за директора СИПА условила продужењем мандата директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу Осмици, чија је стручна спрема и даље непознаница чак и Тужилаштву БиХ који тај "биографски" детаљ истражује.

Вишедеценијски несвршени студент разних факултета, у међувремену је постао кочница и за преостала именовања. А и апетити СДА су порасли. Желе и фотељу директора Управе за индиректно опорезивање, која им према ранијем договору никако не припада, а желе и, за Србе и Хрвате неприхватљивог, Селму Цикотића на упражњеном мјесту министра безбједности.

И док је рјешење директорско-министарских пакета ипак извјесно, Ревидирана стратегија за процесуирање ратних злочина и даље је на чекању. И опет је "салто мортале" направила СДА. Мјесецима усаглашавана и на крају усаглашена Стратегија, преко ноћи је за СДА постала неприхватљива. Сада би поново да формирају нову радну групу и креирају нову Стратегију.

Тегелтија истиче да су у току консултације око ове стратегије и да ће се сва друга питања везана за то завршити оног тренутка када се усвоји стратегија.

Министри су, ипак, у нечему били јединствени. Босна и Херцеговина неће отворити своје границе за држављане земаља Уније, све док Унија не отвори границе за држављане БиХ. Иако је одлука другачије садржине за данашњу сједницу била припремљена, реципрочне мјере због пандемије вируса корона, остаће на снази. Нову ревизију у Савјету министара најављују тек за двије седмице.