latinica  ћирилица
30/06/2020 |  19:49 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Брнабић и Лончар у Новом Пазару - дио окупљених звиждао

У Србији је умрло троје, а заражено нових 276 особа. Тренутно је 42 на респиратору. Појавило се неколико жаришта од чега је најозбиљније у Новом Пазару, гдје се дио грађана данас окупио и звиждао премијерки и министрима који су обилазили болницу.

Бројке као у јеку пандемије, а да су запослени у болници у Новом Пазару били затечени ситуацијом, показују снимци гдје се види да су људе лијечили на ходницима. Надлежни су обишли болницу како би, с друге стране, прекинули политизацију и ширење лажних вијести о недостатку опреме и десетинама сахрањених.

- Могу да пробију кордон, да покушају да ме убију, али неће убити истину. Што се тиче дезинформација, ништа од тога није тачно. Опреме је увијек било. Општа болница у Новом Пазару, по броју становника, је сигурно најопремљенија Општа и ковид болница у цијелој Србији - рекла је премијерка Брнабић.

Министар здравља Златибор Лончар је рекао да се за осам или девет људи који су умрли са великом вјероватноћом може рећи да су имали корону.

- Врло мали број овдје је имао потврђену корону, велики број људи се касно јавио у болницу, тек кад се борио за живот, некима је узет брис, резултат ће стићи. Али имамо мали број људи који испуњавају услове, да су били у болници, да су били тестирани и да имају позитиван тест на корону и да можете да кажете да су то људи који су умрли сигурно јер су имали корону - рекао је Лончар.

Ситуација у Новом Пазару је стабилизована, болница подијељења на обични и ковид дио, и очекује се смиривање. Надлежни сутра иду у Тутин, гдје се такође појавило жариште, а умрла су три члана породице једног здравственог радника.

Упитан да ли се и за троје чланова породице из Тутина који су преминули за четири дана сматра да су умрли од можданог удара или кардиоваскулараних болести, Лончар је рекао да су они лежали код куће и да су дошли у болницу тек када је стање било алармантно.

- Али у тој ситуацији не можете да процијените одокативно или слично, постоји процедура, обдукција, да би се знао тачан узрок смрти - рекао је Лончар.

Србија је данас увела обавезу ношења маски у затвореном, док је у Врању, Крагујевцу и Новом Пазару, уведена ванредна ситуација и ограничена су јавна окупљања и рад угоститељских објеката. Многи данас траже одговорност за одржавање утакмица и политичких скупова од прије десетак дана.

Министар трговине туризма и телекомуникација Расим Љајић је позвао грађане Пазара, да се, без обзира на политичке разлике, на личне симпатије и антипатије, сви заједно концентришу и уједине у борби против, како је рекао, овог опасног вируса.

- Биће времена и за тражење кривице и за тражење одговорности, биће времена и да видимо да ли је било пропуста и недостатака. Нико не бјежи од тога да је било и грешака и свега осталог, али учињен је један огроман посао - рекао је Љајић.

Предсједница Владе Србије, званично није добила никакву понуду за помоћ, али је од Расима Љјајића чула да љекари из Сарајева желе да помогну у Новом Пазару. Србији није потребна, али је свака помоћ увијек добродошла, рекла је Брнабић.