latinica  ћирилица
01/07/2020 |  07:47 | Аутор: СРНА

У САД преко 47.000 нових случајева заразе

Број нових случајева обољења ковид-19 у САД повећан је за преко 47.000 током претходног дана, показују званични подаци, што је највећи дневни раст од почетка пандемије, а водећи амерички стручњак за заразне болести упозорио је да би овај број ускоро могао бити удвостручен.

Калифорнија, Тексас и Аризона су нови епицентри заразе у САД и биљеже рекордан број инфицираних.

- Јасно је да сада немамо потпуну контролу. Веома сам забринут јер би ово могло да постане веома лоше - изјавио је пред сенатским комитетом доктор Ентони Фаучи, шеф Националног института за алергије и заразне болести.

Фаучи је рекао да би дневни број нових случајева могао да достигне 100.000 уколико се широм земље не предузме напор да се вирус обузда.

- Не можемо се само фокусирати на она подручја која имају пораст. Угрожена је читава земља - рекао је он.

Фаучи је додао да нема гаранција да ће бити направљена вакцина, али да су први подаци обећавајући.

- Надамо се да ће дозе бити доступне до почетка сљедеће године - рекао је овај здравствени званичник.

Број нових случајева ковида-19 се више него удвостручио у најмање десет америчких држава у јуну, укључујући Тексас и Флориду. У дијеловима Тексаса и Аризоне понестаје слободних кревета на одјељењима за интензивну његу.

Више од 126.000 Американаца је умрло од вируса корона, а милиони су изгубили радна мјеста јер су власти затварале јавни живот и привреду. Економија је доживјела велики пад у првом кварталу, а очекује се да ће учинак бити лош и у другом кварталу.