latinica  ћирилица
01/07/2020 |  08:33 ⇒ 08:33 | Аутор: СРНА

Марлон Брандо - љубавник, мафијаш, бунтовник...

Један од највећих холивудских глумаца свих времена Марлон Брандо /1924 - 2004/, који је, према сопственом признању, мрзио глуму, али се њом бавио због новца, умро је на данашњи дан 2004. године.
На аукцији Харли Дејвидсон Марлона Бранда (фото:www.marketwatch.com/) -
На аукцији Харли Дејвидсон Марлона Бранда (фото:www.marketwatch.com/)

Иако је остварио важне роле попут оних у антологијским филмовима "Трамвај звани чежња" и "На доковима Њујорка", Брандов најпознатији филм је "Кум".

Бранда је пратила репутација глумца склоног конфликтима и кашњењу на сет. Па ипак, редатељ Френсис Форд Копола управо је Бранду дао улогу оца породице Корлеоне у култном "Куму".

Моћна продуцентска кућа "Парамоунт" противила се да Брандо уопште игра у филму који му је донио највећу славу.

На крају су поставили три услова да би прихватили његово ангажовање: да за своју улогу добије мање новца од предвиђеног, да му свако кашњење директно одбију од примања и да пристане на пробно снимање.

ИМПРОВИЗАЦИЈА КОЈА ЈЕ ПРОМИЈЕНИЛА ИСТОРИЈУ ФИЛМА

Задњи услов Брандо је хладно одбио, па је Копола спаковао ручну преносну камеру, покуцао на Брандова врата и рекао: "Хајде да пробамо нешто".

Тај пробни запис сматра се антологијским у кинематографији: Брандо одјевен у кимоно, своју неуредну косу зачешљао је уназад, потамнио је тен размазујући пасту за ципеле, а у уста је натрпао влажне марамице да добије изглед булдога...

Сва та импровизација касније је ушла у његов лик на филму, а Вито Корлеоне је отишао у легенду.

ОДБИО "ОСКАР" И НАПИСАО ГОВОР О СТРАДАЊУ ИНДИЈАНАЦА

Брандо је тумачио широк спектар различитих улога: од ликова бунтовника преко лика америчког официра заљубљеног у Јапанку у филму "Сајонара", затим нацисте у "Младим лавовима", хомосексуалца у "Одсјајима у златном оку"...

Улога усамљеног депресика у "Посљедњием тангу у Паризу" задњи је Брандов мајсторски рад на филму.

Као вансеријски талент, досљедан у својим принципима, оставио је неизбрисив траг у историји свјетске кинематографије.

Брандов гест на додјели Оскара за улогу у "Куму", када је одбио да прими награду, а на бину послао мало познату глумицу Индијанку из племена Апача Сачин Литлфидер, која је прочитала његово писмо о геноциду који је извршен над Индијацима - један је од највећих "шамара" Холивуду и америчком друштву.

- Вечерас представљам Марлона Бранда - рекао ми је да вам поручим да он дубоко жали што не може примити ову награду. Његови разлози тичу се лошег третмана америчких Индијанаца данас - рекла је глумица.

ЛАГАЛИ СМО ИХ, УБИЈАЛИ И ПРОТЈЕРИВАЛИ

Брандо је у чувеном писму навео да су амерички досељеници двјесто година говорили Индијанцима да положе оружје и да ће направити мир добар за све.

- Након што су положили оружје, погубили смо их. Лагали смо им. Изгнали смо их са њихове земље. Натјерали смо их изгладњивањем на потписивање преварантског споразума, иако смо знали да га се нећемо придржавати. Претворили смо их у просјаке на континенту на којем су живјели онолико дуго колико живот постоји. Према свим интерпретацијама историје, с које год стране погледамо, нисмо учинили ништа добро за њих. Незаконито смо поступали и нисмо били праведени - написао је Брандо.

БИЈЕГ ОД ФИЛМА

Његов простест остао је усамљен, а Брандо је послије тог геста добијао све мање понуда за улоге.

Задњи велики пројекат био је "Апокалипса данас" у Кополиној режији. Брандо се повукао на Хаваје, гдје је провео остатак живота.

Данас је Брандо можда и највећа икона холивудског златног доба, које обухвата двије трећине прошлог вијека.