latinica  ћирилица
01/07/2020 |  08:41 | Аутор: СРНА

Јовановић: Шта год се деси са Тачијем, вријеме ради за Србију

Некадашњи дипломата Владислав Јовановић оцијенио је да, шта год се деси са оптужним приједлогом који је Тужилаштво Специјалног суда за злочине на Косову и Метохији подигло против предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, вријеме ради за Србију јер је све више аргумената против тога да се једној мањини дозволи да створи државу.
Владислав Јовановић (Фото: atvbl.com) -
Владислав Јовановић (Фото: atvbl.com)

- Нисам много сигуран да је ово повлачење Тачија за уво претеће за њега. У питању је оптужни предлог који још није ступио на снагу, а питање је хоће ли, јер је тај суд америчке производње. САД има обавезу да своју пјешадију поштеди непријатних ситуација, па се бојим да би оптужница могла да буде враћена као непотпуна, како би Тачи имао "чисте" руке да преговара - сматра Јовановић.

Он је указао на то да Тачи мора да буде смијењен ако се оптужница подигне и нагласио да је јасно да је подизање оптужног приједлога против предсједника самопроглашеног Косова за ратне злочине "чин бракоразводне парнице између САД и ЕУ".

- То су политичке диверзије. Западу се жури да издвоји један дио наше територије и направи државу у предвидљивом року, а да нас наведу или натјерају да прихватимо стање служе се средствима "шаргарепе" - рекао је Јовановић за "Вечерње новости".

Он је нагласио да Србија више није сама, да има развијене односе са Русијом и Кином као новим ослонцима моћи, па не могу да врше притиске непажљиво.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи најавио је да ће поднијети оставку ако Специјални суд потврди оптужницу против њега за убиство скоро стотину Срба, Рома и неалбанаца, прогоне и киднаповања.

Неизвјесно је ко ће у име Приштине наставити дијалог са Београдом с обзиром на то да ЕУ врши притисак да Приштина одреди свог преговарача.