latinica  ћирилица
01/07/2020 |  11:09 ⇒ 11:11 | Аутор: СРНА

Турковић: Формирање експертског тима удуплало би постојећу структуру

Министарка иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је да би именовање Експертског тима за Трговску гору удуплало већ постојећу структуру која постоји за та питања у Министарству за спољну трговину и економска питања.
Бисера Турковић - Фото: СРНА
Бисера ТурковићФото: СРНА

Према њеним ријечима, додатни ангажман "22 особе које су већ запослене, које примају плату и за које би се мимо редовних прихода посебном одлуком утврдила додатна накнада за њихов рад, непримјерено је у вријеме када многи незапослени настоје да врате своја изгубљена радна мјеста и са правом очекују подршку земље у том настојању".

- Важно је напоменути да већ постоји оформљена Радна група /Службени гласник БиХ 28/16/, да је на приједлог министра Сташе Кошарца Савјет министара донио Одлуку о именовању Координационог тијела за праћење активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада на локацији Трговска гора /21. маја/ - навела је Турковићева.

Она је у саопштењу објављеном поводом, како тврди, напада везаних за Трговску гору, напоменула да "уз Министарство спољне трговине и економских односа дјелује и Регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност и да се сада настоји да се оснује експертска група од 22 члана, а најављено је и оснивање правно савјетодавне групе и све то уз додатно плаћање за обављање истих послова".

Турковићева је навела да је "у материјалима за сједницу поводом ове тачке дневног реда недостајало обавезно мишљење Министарства финансија и трезора, а све се правдало журбом".

Она је упитала "чему толика журба ако Хрватска још није усвојила нити један службени акт који се тиче животне средине на локалитету Трговска гора, а које је по међународном праву дужна да достави БиХ на усаглашавање".

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац рекао је јуче да не може да разумије разлоге због којих је Турковићева са дневног реда сједнице Савјета министара скинула одлуку о формирању експертског тима за Трговску гору.

Кошарац је рекао да је образложење Турковићеве - да је рано за експертски тим јер Хрватска још ништа не ради по том питању - потпуно неаргументовано, те напоменуо да је о формирању експертског тима за Трговску гору постигнута сагласност свих у БиХ - и Републике Српске и Федерације БиХ и Брчко дистрикта.