latinica  ћирилица
01/07/2020 |  11:35 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Тривић: Највеће богатство друштва су млади и талентовани људи

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да су највеће богатство друштва млади и талентовани људи који су схватили колико је велика моћ знања.
Наталија Тривић - Фото: СРНА
Наталија ТривићФото: СРНА

У обраћању најбољим матурантима Републике Српске и Србије, њих више од 600, међу којима је и 99 ученика генерације из Српске, а које Фондација за образовање и културу Његовог краљевског височанства престолонасљедника Александра Карађорђевића већ годинама традиционално награђује, Тривићева је честитала на постигнутом успјеху са жељом да им "остварени резултати у досадашњем школовању буду мотивација за цјеложивотно учење".

Министарка просвјете и културе Српске нагласила је да развој привреде у 21. вијеку показује да квалитетно образовање треба да буде приоритет и основа дугорочног и одрживог развоја.

- Будућност зависи од ваших идеја и знања и нека вам то увијек буде мотивација да будућност посматрате с оптимизмом. У наредним годинама знање ће вас учинити значајним носиоцима развоја Републике Српске и Србије. Зато је важно да наставите своје школовање и да максимално улажете своје вријеме и енергију у формално, неформално и информално образовање јер ћете на тај начин себи створити предуслове за квалитетан живот, а Републици Српској и Србији омогућити друштвено-економски развој - поручила је Тривићева.

Она је најбољим матурантима пожељела успјешан наставак школовања, те професионални и лични успјех, истичући да су они најбољи амбасадори Републике Српске и Србије.

Тривићева је захвалила престолонасљедницима принцу Александру и принцези Катарини Карађорђевић на прилици да се обрати најбољим ученицима средњих школа из Републике Српске и Србије.

Ове године традиционални пријем није одржан у Белом двору због епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, али ће бити снимљен филм у којем ће се најбољим ученицима средњих школа представити обраћање престолонасљедника принца Александра Карађорђевића и ресорних министарстава Републике Српске и Србије.

Престолонасљедник Александар сваке године традиционално награђује више од 600 најбољих средњошколаца из Србије и Републике Српске. Свака средња школа у Србији и Републици Српској бира најбољег матуранта, којем Фондација за образовање и културу престолонасљедника Александра додјељује плакету и пригодан поклон у знак признања за њихове изузетне резултате постигнуте у средњој школи.

Церемонија обраћања организована је у виртуелном простору, а плакете и поклони послати су ученицима на адресе њихових школа које ће им уручити представници њихових образовних установа.