latinica  ћирилица
01/07/2020 |  11:45 | Аутор: СРНА

Фоча: Велико интересовање из Србије и Црне Горе за Медицински факултет

На Медицинском факултету у Фочи данас су одржани пријемни испити на одсјецима стоматологија, здравствена њега и специјална едукација и рехабилитација, док је пријемни испит за одсјек медицина, за који је традиционално највеће интересовање свршених средњошколаца, заказан за сутра.
Медицински факултет у Фочи - Фото: РТРС
Медицински факултет у ФочиФото: РТРС

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић рекао је да се пријавило око 280 кандидата, од којих око половине полаже испите данас, а остали сутра, те да је планиран упис укупно 160 бруцоша на редовне студије.

- Видимо да, према успјесима из средње школе, има пуно добрих студената и ако положе пријемне испите тражићемо проширење листе. Ове године је велико интересовање из Србије и Црне Горе, имамо кандидате из Федерације БиХ и комплетне Републике Српске, од Бањалуке и Приједора до Требиња, тако да је веома разноврсна средина из које долазе кандиадати - рекао је Бокоњић.

Он је додао да је постало тренд да је много више дјевојака него мушкараца међу кандидатима, те да је тај однос ове године 70 напрема 30 одсто.

Стефан Гаћић из Добоја завршио је зубно-стоматолошку средњу школу и жеља му је да образовање настави на одсјеку стоматологије Медицинског факултета у Фочи.

- Спремам се од марта за пријемни и надам се да ћу положити и уписати жељени факултет - истакао је Гаћић.

Исту средњу школу, само у Беранама у Црној Гори, завршила је и Лариса Грцовић из Нове Вароши у Србији.

- Опредијелила сам се за стоматологију, јер волим овај позив - навела је Грцовићева.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да се ове године за 15 факултета и двије академије пријавио отприлике исти број кандидата као и прошле године.

- Број планираних мјеста је 1.950. Као и досадашњих година, највеће интересовање је за Медицински факултет у Фочи, а осим тога велико интересовање је за Правни, Машински, Електротехнички факултет, те за програме Филозофског факултета - кинески језик и руски језик и међународни односи - рекао је Кулић.

На Медицинском факултету у Фочи, на одсјеку медицина, планиран је упис 60 бруцоша на буџету, те по 10 на суфинанирању и самофинансирању, а на одсјеку стоматологија 40.

На одсјеку специјална едукација и рехабилитација предвиђено је да се упише 30 студената на редовне и пет на ванредне студије, те на здравственој њези 20 на редовне и 10 на ванредне.

Крајем јула први пут ће бити организован и пријемни испит за студирање медицине на енглеском језику за стране студенте, а предвиђен је упис 50 кандидата.