latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:40 | Аутор: СРНА

У Италији заплијењена дрога вриједна милијарду евра

Италијанска полиција саопштила је данас да је заплијенила 14 тона амфетамина који је направила група "Исламска држава" у Сирији и да је ово највећа пљенидба овакве дроге у свијету.
Дрога - Фото: РТРС
ДрогаФото: РТРС

Наркотик је био подијељен у 84 милиона таблета "каптагон" и сакривен унутар контејнера са индустријском робом.

Вриједност дроге процијењена је на око милијарду евра, а била је намијењена продаји на европском тржишту ради "финансирања тероризма", саопштила је финансијска полиција у Напуљу, пренио је АФП.

- Знамо да "Исламска држава" финансира своје терористичке активности углавном кријумчарењем дроге направљене у Сирији, која је у претходних неколико година постала највећи свјетски произвођач амфетамина - наводи се у саопштењу.

Полиција је објавила да су три сумњива контејнера стигла у луку Салерно, јужно од Напуља, са три велике цилиндричне ролне папира за индустријску употребу и индустријске машине.

Када је папир расјечен, а метални дијелови отворени, унутра су пронађене таблете дроге. На снимцима које је објавила полиција види се како пилуле испадају из ролни током њиховог отварања.

- "Каптагон" је оригинално био намијењен за медицинску употребу, али је сада постао познат као "џихадистичка дрога" јер га исламисти често користе током борби - наводи се у полицијском саопштењу.