latinica  ћирилица
01/07/2020 |  12:52 ⇒ 13:28 | Аутор: Глас Српске

Осмица доставио диплому Америчког универзитета: У исто вријеме био и студент и директор ОБА

Директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Осман Мехмедагић Осмица доставио је данас Заједничкој комисији за надзор над радом ОБА своју факултетску диплому.
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba) -
Осман Мехмедагић (фото: informativa.ba)

- Поред дипломе Више управне школе коју је завршио прије рата, Осмица је доставио диплому Америчког универзитета из Сарајева који је завршио у периоду када је био на челу ОБА - потврђено је за „Глас Српске“ из Заједничке комисије за надзор над радом ОБА БиХ.

Заједничка комисија је 17. јуна усвојила закључак да директор ОБА има рок од седам дана да предочи диплому о завршеној високој стручној спреми. Закључак је запримљен у ОБА 22. јуна и Мехмедагић је диплому требао доставити до 29. јуна, али је она јутрос стигла у комисију.

Поменутим закључком, Комисија тражи од предсједавајућег Савјета министара БиХ да достави имена кандидата за генералног директора и главног инспектора како би у складу са законом, обавила расправу, јер је актуелном руководству ОБА још 19. новембра 2019. године истекао мандат.

- Тражимо од Извршног комитета Савјета министара да нам достави мишљење о томе да ли тренутни директор ОБА-е испуњава услове за ту дужност, јер му је диплома поништена - један је од закључака Комисије.

Подсјећамо, Универзитет за пословне студије Бањалука (УПС) поништио је половином новембра прошле године диплому директора ОБА након што је Републичка просвјетна инспекција утврдила да је стечена незаконито.