latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:04 ⇒ 13:15 | Аутор: СРНА

Олакшана контрола усјева и онемогућена злоупотреба подстицаја

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и компанија "М:тел" реализовали су пројекат дигитализације кроз директну и ефикасну интеграцију науке и технологије у области пољопривредне производње, путем паметног софтверског рјешења "етфарм", којим ће бити омогућене вишеструке уштеде и олакшано праћење усјева у Српској.
Пашалић и Лопичић - Фото: РТРС
Пашалић и ЛопичићФото: РТРС

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је овај пројекат веома значајан за пољопривредну производњу у Српској, будући да се сада из канцеларије, уз неколико кликова на рачунару, може видјети шта се налази на којој парцели у Републици Српској.

- Напримјер, ове године смо установили да 2.000 хектара под пшеницом, које су наши произвођачи пријавили кроз систем регистра пољопривредних газдинстава, уствари не постоји. Ако узмемо да је подстицај по хектару за пшеницу 300 КМ и узмемо поменуту површину гдје није ни посијана, то је уштеда од 600.000 КМ. Уз регресирани дизел од 60 КМ по хектару то је још 120.000 КМ. Дакле, само на једној култури, у једној мјери, ове године је уштеђено 720.000 КМ - рекао је Пашалић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Пашалић је истакао да ће произвођачи, за које се установи да Министарству дају погрешне податке, бити искључени из система подстицаја двије године.

Он је рекао да је у Српској засијано много више површина од просјечних, додавши да се не могу код свих пољопривредних култура подмирити потребе.

- Када је ријеч о пшеници, моћи ћемо да обезбиједимо око 45 одсто потреба. Производимо шест пута више малине, него што је потребно нашем тржишту, имамо више кукуруза, млијека, пилећег меса него што је потребно - рекао је Пашалић.

Генерални директор компаније "М:тел" Марко Лопичић рекао је да овај пројекат представља прекретницу у пољопривредој производњи, истичући да је ријеч о потпуно домаћем производу.

Он је навео да је ова платформа алат за прецизно управљање пољопривредном производњом, а Министарству пољопривреде и свим надлежним институцијама омогућава да на један клик могу да контролишу шта је све засађено, које културе и на који начин.

- У првој години имамо амбицију да се контролишу подстицаји које Влада Српске даје за пољопривредну производњу. Кроз овај производ Влада ће моћи једним кликом да види да ли је засађено оно за шта су одобрени подстицаји - рекао је Лопичић.

Лопичић је рекао да овај производ омогућава да се очита колико је влажно земљиште, колико га је потребно ђубрити, те који је принос по јединици мјере, додавши да ће пољопривредницима бити омогућена контрола трошкова производње.