latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:20 | Аутор: СРНА

Ускоро важне посјете Београду због Косова и Метохије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија није у свему сагласна са Њемачком, посебно по питању Косова и Метохије, те додао да ускоро очекује важне посјете Београду које се тичу Космета, али није хтио да каже више детаља.
Београд  (Фото:mapio.net) -
Београд (Фото:mapio.net)

- Нисам срећан због њиховог односа према Косову и Метохији, као што ни они нису срећни због нашег односа према Косову и Метохији. То међусобно неслагање ће се наставити - рекао је Вучић за Телевизију "Пинк", наводећи да од Њемачке много тога зависи.

Вучић је рекао да је однос Њемачке према Србији рационалан, као и Србије према Њемачкој, која је "најмоћнија сила Европе и једна од двије најмоћније силе свијета и која је изашла као највећи побједник из цијеле кризе са вирусом корона".

Када је ријеч о наставку дијалога са Приштином, Вучић је рекао да Нијемци и Французи морају да се договоре шта ће да раде, али да је за њих проблем јер Београд не признаје независност самопроглашеног Косова.

- Ми смо спремни да наставимо дијалог кад год су они спремни. А, то да ми неко наређује каква ће решења да буду, то нема шансе. Чуо сам до сада 500 различитих предлога, али нисам добио никада ништа конкретно - рекао је Вучић.

Он је рекао не зна да ли ће најављени самит у јулу у Паризу бити одржан, али да ће ићи уколико самита буде.

- То што Србија не признаје самопроглашено Косово, то је њихов проблем с нама. Наш проблем је што нико други неће да има било коју другу позицију осим самопроглашеног Косова - навео је Вучић.

Вучић је оцијенио да САД и ЕУ не могу да се договоре ко ће да буде главни у односу према региону и ко ће да контролише Балкан.

Објашњавајући шаховским рјечником какав потез Србија може да повуче, Вучић је рекао да је Србија увијек у "изнудици" и да мора да води рачуна, односно "остало је мало времена јер је притиснута", али без обзира на све, мора да буде довољно стрпљива и одговорна.

- Не преговара Приштина, него Запад. Суштински, нисмо водили дијалог са Приштином него са Западом. Није нама Хашим Тачи био гаранција за Заједницу српских општина, него ЕУ - нагласио је Вучић.