latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Дачић: Бијела кућа важан партнер

Београд је спреман за дијалог с Приштином с циљем изналажења компромисног и одрживог рјешења за Косово и Метохију, упркос одгађању сусрета делегација који је био најављен за 27. јун у Вашингтону, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је рекао да Србија види САД "као важног партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења, прихватљивог за обе стране", саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Он је током онлајн предавање о теми српско-америчких односа на отварању другог циклуса Српско-америчке академије за лидере истакао да питање Косова и Метохије засигурно представља најважнију тему политичког дијалога двије државе.

Дачић је истакао да упркос разликама у ставовима Србије и САД, званични Београд остаје потпуно отворен за даље разговоре о рјешавању питања Косова и Метохије.

Он је истакао да је Београд спреман за даље јачање билатералних односа у свим областима са САД, те да Србија посебно уважава подршку коју јој САД континуирано пружају у остваривању пуноправног чланства у ЕУ.

- Захвални смо за разумијевање и подршку које САД пружају дубљем повезивању региона, што је оличено у иницијативама попут "Мини Шенгена" замишљеним да помогну у остваривању циљева усмјерених на добробит читавог западног Балкана - рекао је Дачић.

Он је истакао спремност Србије да настави да интензивно ради на јачању економских веза и на привлачењу инвестиција из САД, те подсјетио да предсједник САД Доналд Трамп има отворени позив да посјети Србију.