latinica  ћирилица
01/07/2020 |  13:50 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Голић: Хитно анулирати непримјерен потез Турковићеве

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је Срни да апсолутно не стоје тврдње министра спољних послова у Савјету министара Бисере Турковић да би формирање Експертског тима за Трговску гору значило "удуплавање већ постојеће структуре", јер експертски тим подразумијева ангажман људи који су стручњаци за профиле који се не запошљавају у органима управе.
Сребренка Голић - Фото: РТРС
Сребренка ГолићФото: РТРС

- Заиста немам времена да објашњавам госпођи Турковић шта је задатак експерата и које су процедуре приликом усвајања докумената за које се процјењује да имају прекогранични утицај и као искусан дипломата требало би да то одлично зна. Моја обавеза и као ресорног министра, али прије свега као одговорног човјека, јесте да штитим животну средину, здравље и животе људи, а госпођа Турковић нека објасни грађанима Унско-санског кантона и грађанима Републике Српске у сливу Уне због чега доводи у питање њихово здравље и опстанак - истакла је Голићева.

Она је додала да Турковићева покушава јефтиним популизмом и наводном бригом за оне који су изгубили своја радна мјеста, да одбрани неодбрањиво - скидање Одлуке о формирању експертског тима за Трговску гору са дневног реда Савјета министара.

- Од неког ко је требало да буде носилац активности у напорима да се дипломатским путем дође до рјешења овог проблема очекивала сам проактивну улогу, а не да опструише те активности и кочи вишегодишњи рад и грађана и институција у борби против намјере Хрватске да на локацији Трговска гора гради одлагалиште нуклеарног отпада - нагласила је Голићева.

Она је затражила од Турковићеве да поднесе извјештај Савјету министара, али и грађанима Републике Српске и Федерације БиХ шта је као први човјек дипломатије БиХ урадила у борби против намјере Хрватске да на локацији Трговска гора гради одлагалиште нуклеарног отпада.

Голићева је још једном позвала Предсједништво БиХ и предсједавајућег Савјета министара да хитно реагују и анулирају непримјерен потез Турковићеве, те да се без одлагања именује експертски тим.

- У супротном, бојим се да ћемо се суочити са посљедицима које нећемо моћи санирати - закључила је Голићева.

Министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић изјавила је да би именовање Експертског тима за Трговску гору удуплало већ постојећу структуру која постоји за та питања у Министарству за спољну трговину и економска питања.