latinica  ћирилица
01/07/2020 |  14:18 | Аутор: СРНА

"Изјава Боже Марића о колективним уговорима - непримјерено ширење панике"

Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске саопштило је да изјава предсједника Синдиката управе Српске Боже Марића о губитку права радника запослених у јавном сектору због незакључивања споразума о продужењу важења посебних колективних уговора за запослене у овим областима представља непримјерено ширење панике међу запосленим јер су уговори са споразумима о продужењу важности из 2019. године и даље на снази.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

Из Министарства наводе да многе чињенице и констатације у датој изјави су неосноване, као и захтјев да се из плата издвоје топли оброк и регрес, јер је то законска материја и није предмет колективних уговора.

Када је ријеч о правима радника запослених у јавним службама Републике Српске, из Министарства напомињу да је посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Републике Српске закључила Влада Српске и Синдикат управе 11. августа 2016. године на рок важења од три године.

У саопштењу се подсјећа да је споразумом о продужењу рока важења посебног колективног уговора за запослене у јавним службама Републике Српске, који су такође закључили Влада и Синдикат управе 18. јуна 2019. године, рок важења наведеног уговора продужен до 24. августа 2020. године.

Из Министарства сматрају да има довољно простора да се до 24. августа обаве преговори Владе и репрезентативних синдиката и закључи нови посебни колективни уговор за запослене у јавним службама Српске са роком важења од три године, у складу са Законом о раду.

- Овакве непримјерене изјаве синдикалних представника не допринесе социјалном дијалогу и нису у функцији рјешавања тренутних економских и социјалних питања у Републици Српској - истиче се у саопштењу.