latinica  ћирилица
01/07/2020 |  14:57 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Кошарац: Турковићева "опалила шамар" становништву уз ријеку Уну

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас да је министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић "опалила шамар" људима који живе уз ријеку Уну тиме што је повукла одлуку о формирању експертског тима БиХ за рјешавање питања Трговске горе.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Ми не смијемо закаснити с процедурама ни сат времена ако желимо да Хрватску спријечимо у њеном плану - изјавио је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је изразио наду да ће на сједници Савјета министара, која би требало да буде одржана 9. јула, бити усвојене одлуке о именовању експертског и правног тима који ће се супротставити намјерама Хрватске да изгради одлагалиште нуклеарног отпада на подручју Трговске горе, уз границу са БиХ.

- Покушаћу да будем коректан према Турковићевој јер поштујем старије људе, али жао ми је што ћу рећи да ме ово подсјећа на класичну опструкцију веома важног посла који радимо у интересу свих грађана ове земље, једнако и из Републике Српске и Федерације БиХ. Чини ми се да је ово један класични шамар свим тим људима који живе у слкиву ријеке Уне и Србима, и Бошњацима и Хрватима - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да је Савјет министара донио одлуку о конституисању Координационог тијела за Трговску гору, да је објављена у Службеном гласнику БиХ 12. јуна и да је у процесу одлучивања учествовала и Турковићева, истакавши да је у њој јасно јасно наведено да њеним ступањем на снагу престаје да важи одлука о формирању Радне групе из 2016. године.

- Не радимо ми ништа паралелно. Забрињава ме ако ју је неко дезинформисао јер сматрам да се мора више пута прочитати одлука коју је усвојио Савјет министара и то једногласно - истакао је Кошарац.

Кошарац је подсјетио да у фебруару са Турковићевом разговарао о Трговској гори и да ју је информисао да се жели формирати Координациони тим, потом експертски и правни тим, те да је добијена подршка за заједнички рад на овом питању. Он је додао да ју је тада замолио да укључи дипломатско-конзуларну мрежу.

- Званичан став свих институција у БиХ да не постоје никаква неслагања у вези са Трговском гором. Отворено кажем да спољну политику дефинише Предсједништво БиХ, а Предсједништво је донијело одлуку и закључак у којем се обавезује и Министарство иностраних послова и све друге институције да предано раде на овом питању. Да ли то госпођа Турковић ради? - упитао је Кошарац.

Он је навео да је данас од Координационионог тијела добио приједлог ентитетских министара да траже писану информацију од Турковићеве шта је урадила у складу са закључком Предсједништва БиХ.

- Недопустиво је да се не поштују ставови и закључци Предсједништва БиХ. Сасвим другог садржаја је закључак Предсједништва БиХ да је неопходна мобилност структура БиХ, да се ради на овом питању, а не да се врши опструкција - рекао је Кошарац.

Он је додао да је тачно да експертски тим има 22 члана и да сматра да ће можда требати додатни капацитети, те да ће то бити процес који ће трајати.

- Желимо кредибилно на бази научних и истраживачких и стручних сазнања супротставимо хрватској страни када је у питању одлагалиште. Ми не журимо, али не смијемо да дозволимо да њихови експерти сат времена прије уђу на то подручје, него експерти БиХ - рекао је Кошарац, истакавши да се од Турковићеве очекује да обезбиједи да домаћи експерти уђу на то подручје.

Он је додао да то неће бити лаган посао, да ће ту бити много проблема, те да се сва отворена питања у право вријеме морају дефинисати кроз одлуке институција из БиХ.

Кошарац је навео да се мора дати подршка стручњацима да на темељу кредибилних научних звања и експертиза буду подршка очувању здравља 250.000 људи у БиХ.

Он је истакао да формирање Експертског тима не изискује средства о којима Турковићева говори и да ће о томе одлучивати Савјет министара.

Кошарац је додао и да је разговарао са министром финансија и трезора у Савјету министара Вјекославом Бевандом, те да ниједан потез који је направљен о формирању експертског тима није начињен без сагласности и разговора са надлежнима.

- У Хрватској се у овој години планирају вишемилионски износи у еврима за ову активност, а ми данас можда политизујемо неких 200 или 300.000 КМ. Желим да вјерујем да овдје нема политичке позадине. Желим да вјерујем да је овдје само неопрезност Турковићеве - рекао је Кошарац.

- Не смијемо закаснити у времену које је дефинисано за процедуре јер је ријеч о међународним конвенцијама које је потписала БиХ и ми се на основу таквих обавеза морамо и понашати ако желимо да онемогућимо хрватску страну да изгради одлагалиште на Трговској гори - рекао је Кошарац.

Он је изразио увједрење да ће БиХ сачувати добре билатералне односе са Хрватском, али да не искључује могућност да о овим питањима буду обавјештени и представници ЕУ у БиХ и да даље активно радимо.

- У томе очекујем подршку Турковићеве и да заједно одемо у Брисел и да тражимо подршку уколико хрватска страна буде на неки начин опструисала наша права, онемогућавала имплементацију ЕСПО конвенције и других конвенција као међународних обавеза које је БиХ потписала - рекао је Кошарац.

На питање шта уколико се на сједници Савјета министара скине са дневног реда формирање експертског тима, као што је било са бројним тачкама, Кошарац је навео да не жели вјеровати да се тако нешто може десити, те да ће у том случај информисати Предсједништво БиХ и извршити озбиљну анализу јер је то онда политички гест.

- Када је тако важна тачка дневног реда не за мене као министра, него за грађане који очекују да институције донесу одлуке, потребно је разговарати са колегама у Савјету министара. Не знам из ког разлога да ми се Турковић није јавила три дана, јер сам тражио да видимо да ли евентуално постоји нешто спорно. Није ми се јавила нити ме је ико из њеног кабинета контактирао ни послао поруку у вези с тим - рекао је Кошарац.