latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:37 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Путин и Ердоган: Потребан миран дијалог сукобљених страна у Сирији

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да је потребан миран дијалог сукобљених страна у Сирији.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Никольский) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Никольский)

Он је током видео-конференције са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом и предсједником Ирана Хасаном Роханијем рекао да и даље постоје легла терориста у сиријској покрајини Идлиб и у другим дијеловима Сирије.

- Потребно је активно заговарати инклузивни дијалог страна у Сирији у оквиру уставне комисије у Женеви. Предлажем да подржимо овај процес, да помогнемо учесницима да се састану и започну директан дијалог - истакао је Путин.

Русија и Иран у сукобима у Сирији подржавају снаге које се боре на страни сиријског предсједника Башара ел Асада, док турска подржава наоружане опозиционе снаге.

Москва, Анкара и Техеран су се у оквиру дипломатског процеса 2017. године договорили да раде заједно на ублажавању оружаних сукоба у Сирији.

Кремљ је објавио заједничко саопштење у којем су Русија, Турска и Иран изразили увјерење да не постоји војно рјешење за сукобе у Сирији, који трају од 2011. године, те да се ситуација мора ријешити политичким процесом.

У саопштењу се наводи да су се три земље сагласиле и у вези унапређења међусобне економске сарадње.

Ердоган је током виртуелног састанка нагласио да је приоритет проналажење трајног рјешења за сукобе у Сирији, прекид сукоба и заштита политичког јединства и територијалног интегритета Сирије.

- Наставићемо да чинимо све што можемо како би наши сусједи у Сирији ускоро пронашли мир, безбједност и стабилност - поручио је Ердоган.