latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:43 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Додик: Центри свјетске моћи не дозвољавају Србима заједничко постојање (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да центри свјетске моћи не дозвољавају Србима да Република Српска и Србија нађу начин заједничког постојања у оквиру своје воље, док је другим народима на Балкану дозвољено да формирају неке квазидржаве.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је рекао новинарима, прије промоције књиге "Наоружавање истином", аутора Милана Љепојевића, да је недозвољавање политичке и територијалне интеграције предвиђено према неким концептима још од времена пада Отоманске империје, када је Велика Британија заузела одређене политике по којима се не дозвољава стварање уједињене српске државе на Балкану.

- Ова књига представља сабрано искуство које читаоца нагна да размишља дубље о спознаји чињеница о темама које аутор обрађује и говори, прије свега о концепту који је ишао за тим да српски народ буде сатанизован од западних центара моћи без обзира на страдања која је тај народ доживио у прошлом вијеку - навео је Додик.

Он је навео да ова књига подстиче на трагање и да нису дати сви одговори на постављена питања, али да је инспиративно то што, када се уђе у ту тему, наводи да се иде даље.

- Да би се спознало понашање великих сила, мора се знати историја. Нема спознаје без историје. Само они који имају нечисту историју покушавају да кажу - није важно шта је било, важно је шта ће бити - нагласио је Додик.

Фото: СРНА

Аутор Милан Љепојевић, којем је ово десета књига, рекао је да је истина само једна.

- У овој књизи сам се бавио страдањем Срба у НДХ, као и фалсификатима Дејтонског мировног споразума. Себи сам поставио питање анализе - да је свјетска цивилизација сазнала за геноцид над Србима у НДХ од 1941. до 1945. године - да ли би Срби доживјели сва ова прогањања, медијска, политичка, па и оружана од деведесетих година до данас - навео је Љепојевић.

Он је подсјетио да су Срби у два свјетска рата били савезници Велике Британије, Француске и САД, а да су Бошњаци и Хрвати били у Првом свјетском рату на страни Аустроугарске, те нацистичке Њемачке у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима, сада се намеће питање откуд то да се српски народ, као савезник који је дао у та два рата велике људске жртве, сада ставља на стуб срама и чак оптужује на начин као ниједан народ до сада, а што је покушала да учини Велика Британија својом предложеном резолуцијом о Сребреници.

Фото: СРНА

- Бавим се и појмом међународна заједница, за који одговорно тврдим да је измишљен и спиновани назив који уопште не постоји. Постоје УН, Повеља о њеном оснивању, декларације и органи УН, а не никаква међународна заједница. То је фикција и постоје само отуђени центри моћи у оквиру Велике Британије, ЕУ, САД - нагласио је Љепојевић.

Он је указао да ти отуђени центри моћи, од како је створен Дејтонски мировни споразум, покушавају да од децентрализоване БиХ направе унитарну БиХ.

Промоцији књиге присуствовао је и премијер Републике Српске Радован Вишковић.