latinica  ћирилица
01/07/2020 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Кошарац: Први кораци за формирање правног тима већ данас

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да ће данас у процедуру у Савјет министара упутити одлуку о именовању Правног тима за израду стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора, саопштено је из ресорног министарства.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је на видео-конференцији са члановима Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора рекао да министар иностраних послова у Савјету министара Бисера Турковић није имала адекватну аргументацију да зауставља процес именовања експертског тима, те да својим дјеловањем доводи у опасну зону грађане цијеле БиХ, а посебно оне који живе у општинама у сливу ријеке Уне.

- Напомињем да је Хрватска већ кренула са израдом студије изводљивости на Трговској гори и да је неопходно да паралелно са њиховим стручњацима раде и експерти из БиХ - поручио је Кошарац на данашњој видео-конференцији.

Чланови Координационог тијела министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, министар за животну средину и туризам ФБиХ Едита Ђапо и директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Маринко Зељко сагласни су у оцјени да је поступак Турковићеве неприхватљив, те базиран на неаргументованим и нетачним информацијама.

Чланови Координационог тијела подсјетили су да је Радна група за праћење стања и активности у вези са могућом изградњом одлагалишта радиоактивног отпада на локацији Трговска гора, коју је Савјет министара усвојио 21. марта 2016. године, а на коју се у јавности позива Турковићева, престала да постоји након што је Савјет министара БиХ је на сједници 21. маја ове године донио одлуку о именовању чланова Координационог тијела за проблематику одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора.

Анализирајући тврдње Турковићеве у вези са финансирањем експертског тима, чланови Координационог тијела су напоменули да је одлуком о именовању експертског тима, између осталог, дефинисано да ће средства за рад овог тима бити утврђена посебним актом који ће донијети Савјет министара.

- Нико не говори о баснословним износима, већ средствима која ће бити издвојена у складу са Законом о платама и накнадама у институцијама БиХ и посебним актом Савјета министара - нагласио је Кошарац.

На данашњој видео-конференцији затражено је да Турковићева достави Савјету министара информацију о активностима које је предузела у вези са рјешавањем проблема изградње одлагалишта за радиоактивни отпад и истрошено нуклеарно гориво на локацији Трговска гора, реферишући се на закључке Предсједништва БиХ са сједнице 22. марта прошле године у вези са овом проблематиком, као и на документе и декларације других надлежних тијела.

Чланови Координационог тијела упутили су подршку Кошарцу у настојању да на наредној сједници Савјета министара поново делегира одлуку о именовању експертског тима за праћење стања и активности у вези са проблематиком одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора.