latinica  ћирилица
01/07/2020 |  16:02 ⇒ 16:11 | Аутор: БЕТА

Чеси возом похрлили на Јадран (ВИДЕО)

Првих 517 чешких туриста из “специјалног љетног воза за Јадран“ је након 15 сати путовања и уз једночасовно кашњење стигло данас на љетовање у Ријеку, у Хрватској.

Чеси су послије три и по мјесеца рестрикција због пандемије  вируса корона похрлили да безбједно, специјалним возом оду на море, и унапријед је за 14 дана већ продато око 30.000 карата за приватног чешког превозника Региоџет.

Велика група путника у првом возу који саобраћа три пута недјељно, а од 11. јула до 12. септембра саобраћаће сваког дана – ако то дозволи епидемиолошка ситуација, обукла је розе и плаве мајице с поруком “Возом на море. Хрватска 2020“.

Воз су у Прагу синоћ испратили новинари и дипломате Хрватске и Чешке, а неколико редакција послало је возом своје извјештаче. Да би провјерио да ли ће све бити у реду, возом је путовао и власник Региоџета Радим Јанчура.

Региоџет је успио да добије изузетак од власти Словеније да воз може да буде пун и да путници не морају да поштују размак од 1,5 метра, али од изласка из Чешке обавезне су заштитне маске када се напушта купе, а у возу је доступна дезинфекција.

Као, како је рекао: “типичан корона продукт“, Јанчура је смислио специјални воз за Јадран због тешкоћа које су му, као аутобуском и жељезничком превознику, донијеле мјере рестрикције због пандемије вируса корона, када су приходи опали за 80 одсто у односу на исти прољећни период прошле године.

- Било је јасно да ће нам недостајати путници из иностранства, дакле они који би дошли у Чешку и Словачку. Тражио сам зато неку прилику за Чехе. Пут је велики доживљај. Успјех је што у возу имамо најмање 1.500 флаша пива да путницима пут буде пријатнији - казао је Јанчура.

Регидожет је путницима свог воза обезбиједио и превоз аутобусима из Ријеке у љетовалишта.

Воз у правцу Прага искористиће преко стотину хрватских туриста и пословних људи који су купили карту.

Региоџет има нови пројект да цијеле хотеле и пансионе резервише само за Чехе како би се смањио ризик сусрета с туристима из других земаља гдје епидемиолошка ситуација није најповољнија.