latinica  ћирилица
01/07/2020 |  16:14 ⇒ 18:04 | Аутор: Независне

Њемачка признаје ПЦР тестове из БиХ

Њемачке надлежне институције су потврдиле Амбасади БиХ у тој држави да су Босну и Херцеговину ставиле на листу земаља чије ПЦР тестове признају на вирус корона.

Ова информација потврђена је за сарајевски портал Кликс, па ће тако држављани БиХ моћи бити изузети од захтјева за карантин у складу с одговарајућим прописима о карантину надлежних савезних држава, под условом да ПЦР тестом из овлаштених лабораторија у БиХ могу доказати да нису инфицирани.

Како је речено, ријеч о дипломатској активности Амбасади БиХ у Њемачкој која је у протеклим данима водила интезивне разговоре са надлежнима у тој земљи, а након што је Институт Роберт Кох раније објавио инструкцију да Њемачка не признаје ПЦР тестове на вирус корона вирус из БиХ.

Наиме, недавно је њемачки институт објавио листу од 131 земље које се сматрају ризичним, а међу којима је и БиХ. Према тој ранијој инструкцији онај који улази у Њемачку, а који је у претходне двије седмице био у било којој земљи са списка, он по доласку у Њемачку мора рачунати на обавезу изолације.

Међутим, БиХ је сада и званично изузета од захтјева за карантин у складу с одговарајућим прописима о карантину надлежних савезних држава, под условом да медицинским сертификатом могу доказати да нису заражени вирусом корона.

У ту сврху морају предочити молекуларно биолошки тест или тзв. ПЦР тест не старији од 48 часова.